Skončilo Národní očkovací centrum, do budoucna ministerstvo spoléhá na praktiky a nemocnice

Události: Končí největší očkovací centrum (zdroj: ČT24)

V Národním očkovacím centru dostali injekci poslední zájemci. Provoz spustilo v pražských Vysočanech na začátku května. Celkem tu zdravotníci aplikovali přes 570 tisíc dávek. S omezením provozu počítají v příštích dnech i další místa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zopakoval, že dál by vakcinace měla mít dva pilíře: praktické lékaře a očkovací místa při nemocnicích.

V době největšího vytížení u stolu v Národním očkovacím centru pracovalo až dvanáct lidí. Vakcíny chystali průběžně během dne podle toho, kolik lidí mělo ještě pro injekci přijít. „Poslední týdny tam samozřejmě ty počty lidí byly už mnohem nižší. Řádově tady byli dva lidi na směnu plus vedoucí,“ popisuje farmaceutická asistentka Martina Šopíková, která v centru pracuje.

Zdravotní sestra Magda Hubner tu k pacientům přistupovala od začátku provozu v květnu. A s některými musela strávit o něco víc času. „Většina lidí vám řekne, že nemá ráda jehly. Musíte s nimi pohovořit, zeptat se jich, jak se mají. Někteří prostě vyžadují slovíčko, trochu uklidnění,“ přibližuje realitu očkovací rutiny vedoucí sestra směny.

Největší nápor v centru zažívali na začátku léta, kdy očkovací stanoviště zabírala téměř celou plochu haly a naočkovali až sedm tisíc lidí denně. V posledních týdnech zájem klesal ke zhruba tisícovce. Místní tým bude pokračovat s očkováním v Ústřední vojenské nemocnici. Kapacitu tam mají až sedm set očkovaných denně. „Pokud by byla potřeba zvýšit kapacitu, i na to jsme připraveni,“ ubezpečuje mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Další pražská centra

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě provoz výrazně omezí na konci příštího týdne. Pak už tu budou v menších prostorech očkovat jen stovku lidí denně. A v případě zájmu ji navýší na pět set. „Je to v duchu dřívějších plánů. Na měsíc říjen a další budeme mít k dispozici kapacity 13 500 dávek týdně. Zatímco do měsíce září to bylo 77 tisíc týdně,“ avizuje koordinátor očkování v Praze Martin Ježek.

V obchodním centru na pražském Chodově se má očkovat minimálně do konce října. Zájem tu v posledních týdnech klesl k průměru pět set lidí za den. Zvednout by se ale mohl právě po uzavření dalších velkokapacitních center. Ve smíchovském obchodním centru a na hlavním nádraží počítají s provozem minimálně do konce září.

Velkokapacitní očkovací místa
Zdroj: ČT24

Situace v dalších městech

Velkokapacitní očkovací centra dál fungují v osmi městech. Některá z nich ale provozovatelé plánují uzavřít do konce září. To na brněnském výstavišti skončilo poslední srpnový den. Za devět měsíců očkování v něm zdravotníci podali přes čtyři sta tisíc dávek vakcín. Od září v očkování pokračují v prostorách Fakultní nemocnice Brno.

Takový je ostatně postup ve většině případů, vakcinace se kvůli nižšímu zájmu přesunuje právě do menších prostor nemocnic. Přidaly se také mobilní očkovací týmy. Některá krajská města ale rušení center přesto zatím neplánují. Třeba to v Karlových Varech nebo Jihlavě má pokračovat dál.

Třetí dávka

Upozornění na možnost očkování třetí dávkou proti covidu-19 začne ministerstvo zdravotnictví rozesílat za deset dní. Původně přitom SMS zprávy měli lidé začít dostávat už 10. září, resort ale nemá připravený registrační systém. Posilující injekci doporučují odborníci lidem, u kterých hrozí těžší průběh nemoci, tedy hlavně seniorům. U těch podle výzkumů hladina protilátek obvykle klesá rychleji než u mladších lidí.

Očkovat se na konci roku 2020 nechala i klientka Domova pro seniory Vychodilova v Brně Marie Petlachová. „Nemůžu nic ztratit, jedině získat, protože kdybych to dostala, tak bych to nepřežila,“ říkala tehdy. „Probíhalo to dobře, žádné následky ani potíže,“ hodnotí nyní.

I proto počítá s třetí dávkou. Nárok na ni by měla mít jako jedna z prvních v Česku. „Bylo by to riskantní neudělat, je to zase krok dál,“ říká. Za deset dní by ji a ostatní seniory měla na přeočkování upozornit SMS zpráva. Ve stejný den pak zdravotníci začnou posilující dávky také aplikovat. Do konce září by výzvu mělo dostat bezmála čtyřicet tisíc lidí.

„Prakticky všichni obyvatelé, kteří absolvovali očkování v prosinci, projevili zájem o třetí dávku. Snad možná s výjimkou jednotlivců, kteří mají nějaký zdravotní problém,“ hodnotí ředitel Domova pro seniory Vychodilova Petr Němec zájem svých klientů.

Využití praktických lékařů

Většina lidí by třetí dávku měla dostat u svého praktika. Třeba lékař Cyril Mucha ale zatím neví, kolik z jeho pacientů bude mít na přeočkování v nejbližších týdnech nárok. Vakcíny proto teď neobjednává, nižší zájem je totiž i o první dávky.

„My si můžeme objednat, ale buď 50, nebo 100 dávek, což je poměrně hodně, protože teď jsou zájemci spíš jednotlivci,“ říká lékař Cyril Mucha. Oslovovat pacienty, aby do ordinace přišli, je podle něj složité. Zjišťovat, zda je naočkovaný a zda má nárok na třetí dávku, lze ve zdravotnickém systému jen u každého pacienta zvlášť.

„Máme přes tisíc pacientům, když vezmete minutu na každého, tak bychom to tu museli na měsíc zavřít a nedělat nic jiného. Když budeme mít jistotu, že distribuce bude slušně fungovat, tak si myslím, že to praktici budou ochotní dělat,“ předpovídá Mucha.

Podle ministra zdravotnictví je teď v Česku dávek dost a zpoždění dodávek nehrozí. Přeočkovávat budou lékaři jen vakcínami od firem Moderna a Pfizer/BioNTech. Dostanou je i ti, kteří dříve dostali látku Astra Zeneca nebo Johnson a Johnson. A to nejdříve osm měsíců po poslední dávce.