Policie odložila případ nákupu respirátorů resortem zdravotnictví, píše Právo

Policie odložila šetření nákupů údajně předražených ochranných pomůcek proti covidu-19, které za nouzového stavu pořídil resort zdravotnictví. Právu to řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo kupovalo respirátory i za 777 korun za kus. Podle kriminalistů ale stát neutrpěl škodu a s ohledem na ochranu zdraví neexistovaly výhodnější alternativy.

 „Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování v uplynulých dnech vydala usnesení o odložení věci ve věci nákupů osobních ochranných pomůcek a zdravotnických prostředků ministerstvem zdravotnictví v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 v době nouzového stavu,“ uvedl pro Právo Ibehej.

Staronový ministr Adam Vojtěch (za ANO) je rád, že závěry policejního vyšetřování potvrdily, že nákupy ochranných pomůcek jeho resortem v době první vlny covidové pandemie byly v pořádku. „Tehdy jsme opravdu dělali maximum pro to, abychom pro zdravotníky zajistili ochranné pomůcky a ochránili je před nákazou,“ uvedl pro Právo.

Za nákup zdravotnických pomůcek byl loni na jaře totiž zodpovědný. „Závěry vyšetřování ukazují, že opozice na mě a na ministerstvo útočila neprávem,“ dodal Vojtěch.

Byly drahé, upozornil NKÚ

Nákup respirátorů kritizoval v březnu i Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo zdravotnictví podle něj přípravu na možnou pandemii zanedbalo, v prvních týdnech navíc nakupovala ministerstva pomůcky nekoordinovaně a vesměs nevýhodně. 

„Byly ve velké rozptylu. Ministerstvo vnitra nakupovalo respirátory FFP3 v rozpětí od 60 do 422 korun, ale ministerstvo zdravotnictví nakupovalo dokonce respirátory FFP2, to znamená o třídu horší, a to až za 777 korun,“ shrnul tehdy předseda NKÚ Miloslav Kala. Navíc jeho úřad připomněl, že při dodatečném testování se ukázalo, že část pomůcek nesplňuje předepsané parametry.  

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k výtkám na jaře uvedl, že stát musel především postupovat rychle. Vojtěch zdůraznil, že situace byla „bezprecedentní a krizová“. Podle opozice měla vláda za závěry kontroly přijmout plnou odpovědnost, požadovala také parlamentní vyšetřovací komisi k nákupu ochranných pomůcek. Poslanci její vznik ale nakonec nepodpořili.