Pod dohledem zdravotníka a on-line. Od září přibude nová možnost testování

Události: Od září přibude možnost on-line testování (zdroj: ČT24)

Mezi způsoby, jak prokázat svou bezinfekčnost na covid-19, od září nově přibude také samotestování on-line a pod dohledem zdravotníka. Takto pořízený doklad bude platit třeba pro návštěvu kadeřníka nebo hromadných akcí, ale jen po dobu čtyřiadvaceti hodin.

Základem pro odběr je certifikovaná testovací sada. Pak se stačí na webových stránkách nabízejících videotestování zalogovat a zaplatit asistenci. Možnosti jsou dvě – buď zaplatit 199 korun přes on-line platební bránu, nebo koupit přístupový kód v e-shopu. Připojit se lze i přes mobilní telefon. 

„Vyplníte veškeré údaje o sobě, povolíte používání kamery i mikrofonu a dáte změřit kvalitu připojení,“ popisuje postup on-line testování zdravotnice Tereza Sojáková z organizace Doktor na telefonu.

Zdravotník musí nejdřív zkontrolovat totožnost i to, jestli je testovací sada v pořádku. Veškeré kroky samoodběru musí klient dělat před kamerou, jinak mu test neuznají. Po deseti minutách je hotovo a výsledek je za chvíli i v aplikaci.  

Omezená platnost

Za dodržení všech podmínek bude tuto alternativu ministerstvo uznávat od září. Platnost takto provedených testů bude jeden den. „Nemohou být postaveny na roveň antigenních testů prováděných zdravotnickým pracovníkem v odběrovém místě – a tudíž je tam omezená platnost,“ říká k on-line testům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO). 

Jak to od září bude s proplácením jiných testových odběrů, zatím není jasné. Ministerstvo už dřív řeklo, že by si je neočkovaní měli hradit sami. Pojišťovny by je proplácely jen těm, kteří z různých důvodu vakcínu dostat nemůžou. Tuto změnu projedná kabinet pravděpodobně příští týden.