Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového (zdroj: ČT24)

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.

Pražští entomologové závodí s časem. Drobní hnědí motýli jsou totiž aktivní jen do září. A do té doby se o nich vědci potřebují dozvědět co nejvíc. „Okáče značíme fixkami na zadní křídla, což by jim nemělo ubližovat, i když se musí opatrně,“ popisuje entomolog Tomáš Dvořák z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU). Díky těmto kódům pak vědci dokážou zjistit, které lokality přesně okáči vyhledávají.

„Na základě toho se můžeme snažit vytvářet jim prostředí na míru,“ vysvětluje entomolog ČZU Michal Knapp. Právě změna krajiny totiž může za to, že už okáči metlicoví na většině území republiky vymřeli. „Problém je v tom, že v posledních desetiletích se prakticky zrušilo klasické hospodaření. Okáč metlicový potřebuje rozvolněné trávníky,“ dodává Dvořák.

Podle odhadů můžou v Praze v Prokopském údolí žít až tři tisíce okáčů. Navíc jde o rozsáhlé území, které ani ne desetičlenná skupina vědců sama těžko obsáhne. Zapojit se ale do výzkumu může kdokoliv s chytrým telefonem a všímavým okem.

„Když nám budou posílat fotografie ze všech možných míst Prokopského údolí, kde okáče objeví, budeme mít přesnější informace,“ vyzývá Knapp. Nejcennější jsou fotografie okáčů s kódem na křídlech. Snímky lidé můžou sdílet přes aplikaci iNaturalist a nebo na facebookové stránce Okáčům na stopě.