V okresech, kde je málo nakažených, by podle MeSES mohli žáci i zaměstnanci odložit roušky

V okresech, kde je covidem-19 nakaženo málo lidí a i další epidemické ukazatele jsou příznivé, by již nemusely být povinné roušky ve školách ani ve firmách a mohlo by skončit plošné testování. Ve svém stanovisku to doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Doporučila je však ponechat ve společných prostorech, kde se setkávají lidé z různých kolektivů. Hlas MeSES má ovšem nyní nižší váhu než v minulosti, kdy skupina fungovala jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. To s ní v dubnu ukončilo spolupráci.

Ochrana dýchacích cest podle MeSES není již nutná ve stálých kolektivech, jako jsou třídy, kanceláře či dílny, ale pouze v okresech s dobrou epidemickou situací. K takovým řadí odborná skupina ty okresy, kde je méně než 25 nových případů covidu-19 na sto tisíc obyvatel na dva týdny, reprodukční číslo je dlouhodobě nižší než jedna a podíl pozitivních testů je pod čtyřmi procenty.

Totéž kritérium je podle expertní skupiny možné použít i pro ukončení plošného testování na covid-19 ve školách a firmách. Testy, a to hlavně metodou PCR, jsou vhodné hlavně tehdy, kdy se někdo do kolektivu vrací po delší absenci – nemoci nebo dovolené – a také při příchodu nových členů do stálého kolektivu.

Úřady by ale – v případě, že by doporučení MeSES zohlednily – měly být připraveny testování či povinnost nosit ve skupině roušky obnovit, kdyby se epidemická situace zhoršila.

Odložit roušky by navíc nemělo být podle skupiny možné úplně. V prostorách, kde by se setkávali členové různých kolektivů, jsou podle ní stále žádoucí.

K nošení roušek ve školních třídách se v pátek vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj zatím zůstanou povinné, ale slíbil, že bude o jejich možném zrušení znovu jednat po víkendu – s hygieniky i ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

Testování zatím vláda stanovila jako povinné do konce června. Musí ho provádět firmy, neziskové organizace, úřady i živnostníci. Ve školách se s pravidelným testováním počítá zatím do konce školního roku, pak znovu v září.