Kubek a Tachezy varují před prudkým rozvolněním. Obávají se indické varianty

Události, komentáře: Kubek a Tachezy komentují pondělní rozvolnění (zdroj: ČT24)

Prezident České lékařské komory Milan Kubek a viroložka z Karlovy univerzity Ruth Tachezy varovali ve vysílání Událostí, komentářů před prudkým rozvolněním protipandemických opatření. K němu Česko přistoupí v novém týdnu, kdy se mimo jiné otevřou vnitřní prostory restaurací, země ale podle Kubka a Tachezy není dostatečně připravená na potenciální šíření nakažlivější indické varianty koronaviru.

Vláda k neplánovanému rozvolnění přikročila na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého ministerstvo zdravotnictví nemůže služby uzavírat plošně. V novém týdnu se tak otevřou vnitřní prostory restaurací, barů, diskoték (se zákazem tance), klubů i kasin. Lidé budou moci chodit také do bazénu nebo wellness. Povinnost prokazovat bezinfekčnost bude zachována.

„Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek Nejvyššího správního soudu, tak bych navrhoval spíše udržení (původně plánovaného) termínu (rozvolnění) 14. června,“ komentoval náhlý krok vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Připravit se na léto

Zdravotničtí experti, kteří o potenciálních pandemických důsledcích tohoto kroku diskutovali ve vysílání ČT24, hodnotí konec řady protiepidemických restrikcí negativně. „Při vší úctě, virus se rozhodnutím soudu řídit nebude. Díky očkování je nyní v těžké defenzivě, ale vypadá to, že mu chceme dát šanci, aby se zde mohla rozhořet další vlna,“ prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„V této chvíli bych vyzvala k opatrnosti,“ doplnila viroložka z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity Ruth Tachezy a dodala, aby vláda hledala cestu, jak některá omezení udržet aspoň lokálně v místě aktuálních ohnisek, když už je není možné uplatňovat plošně.

„Vidím nebezpečí, když se otevírají bary, bazény a diskotéky. To je kumulace lidí ve vnitřních prostorách a obávám se, že bude problém s dodržováním například nošení respirátorů na těchto místech,“ konstatovala s tím, že je nezbytné základní protipandemická opatření (roušky – ruce – rozestupy) vyžadovat a dodržovat.

S tím souhlasí i Kubek. Upozorňuje na to, že polovina populace dosud nemoc neprodělala a ani proti covidu není očkovaná, takže prostor pro šíření má koronavirus značný –⁠ a zakrývání dýchacích cest i během prázdninových měsíců by proto šéf České lékařské komory radil ve všech vnitřních prostorech, kde dochází ke sdružování většího množství lidí, ať už se jedná o MHD, zdravotnická zařízení nebo nákupní centra.

Nezbytné je podle něj udržet nákazu v izolovaných lokálních ohniscích a tedy také snažit zabránit viru cestovat – společně s tím, jak budou Češi odjíždět na dovolenou. „Ve velkých továrnách a na úřadech je třeba zajistit testování zaměstnanců, kteří se vrátí z pobytu byť jen v jiném regionu v České republice,“ prohlásil.

Nepodcenit indickou variantu

Obavy expertů vzbuzuje zejména šířící se indická varianta koronaviru, která se v porovnání s britskou (jež na začátku roku v Česku rozpoutala jarní vlnu pandemie) šíří až o polovinu rychleji. Podle Tachezy o této nákaze přicházejí zprávy ze všech států Evropy a nedá se očekávat, že by se Česku vyhnula – bez včasného očkování oběma dávkami vakcíny ale hrozí „že se může šířit tato varianta daleko agresivněji.“

„Nelze vyloučit další vlnu,“ připustil Kubek. „Díky očkování by to nemusel být takový armagedon, ale nechceme se dočkat toho, že situaci zase budeme řešit ex post a zavádět lockdown.“ Podle Tachezy ovšem Česko zatím míří stejným směrem jako loni, kdy před létem rozvolnilo, aniž by se připravilo na možný výskyt dalších variant.

Varianty viru by bylo žádoucí výrazně lépe monitorovat na území České republiky pomocí sekvenování, kdy laboratoře porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, případně zaznamenávají nové.

„O sekvenování se mluví od ledna a nic se neudělalo. Laboratoří, které se snaží sledovat výskyt variant, není dostatek. Některé státy sekvenují i 30 procent pozitivních vzorků, u nás se o tom může snít. Je to smutné, ale systém není připravený. Zaděláváme si na problém,“ varuje viroložka z pražské přírodovědy.