Se zájmem o turistiku přibývá v přírodě odpadů. Respirátor se rozkládá i stovky let

Události: Problémy s odpady v přírodě i ve městech (zdroj: ČT24)

Lidé se díky počasí a uvolňování protiepidemických opatření vracejí k turistice. A řada z nich zjišťuje, že epidemie, a hlavně člověk, do přírody přinášejí odpad. Toho přitom přibylo už loni, kdy víc lidí trávilo dovolenou v české přírodě. Ani jarní úklidové akce nestačily. S přemírou odpadů v ulicích se potýkají také města a městští stážníci.

Koronavirus už možná nebude takový problém, ale epidemie se tu může připomínat ještě dlouho. „Pokud by tady zůstal respirátor vyrobený z polyesterpropylenu, byl by tu stovky let,“ hodnotí přímo v terénu Jiří Klápště z Agentury ochrany přírody a krajiny. 

V sezoně je v Českém ráji plno. V úseku z Drábských světniček na Krásnou vyhlídku je nyní tradičního odpadu jako plechovky, papíry, PET lahve nepočítaně. K tomu roušky a respirátory, těch přibylo v poslední době. Více je i vlhčených ubrousků a ty jsou také skoro nezničitelné. „Loňský rok byl enormní. Odpadků přibylo významně, i místa, která byla dříve čistá, byla zanesená odpadky,“ uvádí ochránce přírody Klápště.

Březen a duben patřily úklidům po celém Česku. Podle organizátorů nestačily, dobrovolníci v nich můžou pokračovat i teď. Chystají se třeba v Jizerských horách. „Od začátku roku se zapojilo přes deset tisíc dobrovolníků a sesbíralo se 70 tun odpadu, ale jak víme, je toho okolo nás ještě mnoho,“ říká koordinátorka programu Ukliďme svět Veronika Andrlová. V Českém ráji se o svoz odpadků starají hlavně obce. Nejlepší podle ochránců přírody je, když každý uklidí po sobě.

„I dobrovolníci, kteří se hlásí i v těch akcích, jako je Ukliďme Česko a podobně, tady uklízejí odpadky. Ale to by museli uklízet každodenně nebo každý týden, opakovaně, na což nejsou kapacity,“ přibližuje Klápště.

Uklízení Česka

Sběr odpadků pořádají různé organizace. Loni na podzim se do něj zapojilo v rámci akce Ukliďme Česko na 22 tisíc dobrovolníků. Prošli víc než 700 míst a přírodu i ulice zbavili 250 tun nepořádku. Úklid se konal po první vlně epidemie a byl úspěšnější než rok předtím.

Letos to bylo kvůli koronavirovým omezením složitější. Pořadatelé vědí, že zájemcům rozeslali 45 tisíc pytlů na odpad. Kde všude se zapojili a kolik ho sebrali, zatím není jisté. Někde se ke sběru chystají až teď.

Ukliďme Česko 2020
Zdroj: ČT24

Boj proti nelegálním skládkám

Problém jsou i nelegální skládky. Města hledají způsoby pomocí kamerových systémů nebo fotopastí, jak jejich tvorbě na svém území zabránit. Likvidace totiž radnice vyjde na statisíce korun ročně, které by mohly využít na jiné účely.

Náchodská radnice bojuje s nepořádkem v okolí popelnic. Lidé tam odkládají všechno, co už doma nepotřebují. „Nechávají tam staré vysavače, slupky od brambor, hnus,“ popisuje Michal Ungrád z Technických služeb Náchod. Uklízí odpadky u kontejnerů šestkrát týdně. Ani to ale nestačí. Místa s popelnicemi proto město začalo hlídat kamerami. A důslednější chce být také při vymáhání pokut.

„Na záznamu z kamerového systému vidíme odkládání bíle techniky u jednoho z kontejnerových stání. Bylo to opakovaně po dobu tří dnů, kdy jsme vyhodnotili kamerový záznam a na základě toho jsme odhalili nezodpovědné občany,“ popisuje velitel Městské policie Náchod Petr Valica.

„Nerozumím tomu, proč se to tak děje, protože ta možnost uložit to do sběrného dvora existuje,“ diví se místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka (ČSSD). Za odpad mimo popelnice už náchodská radnice udělila pokuty. Nejvyšší se pohybovala okolo pěti tisíc korun.

V Ústí nad Labem místo kamer nainstalovali fotopasti. Ty během několika dní zachytily čtrnáct lidí, kteří odložili odpadky na místa, kam nepatří. Ve správním řízení jim hrozí pokuta až padesát tisíc korun.