Podkrušnohorské vydry mají původ v Německu, zjistili vědci

Události: Vydry žijící pod Krušnými horami mají podle vědců původ v Německu (zdroj: ČT24)

České vydry žijící pod Krušnými horami mají podle zjištění vědců původ v sousedním Německu. Navíc se začaly specializovat na hlavače černoústého – invazivní druh ryby, která se rozšířila v Labi. Vyplývá to z výsledků tříletého českoněmeckého výzkumného projektu.

Šelmy se usadily i na jezeře Milada. Vědci nově zjistili, že mají zahraniční rodokmen. „Genetické analýzy prokázaly, že většina vyder je německého původu,“ uvedl biolog z Muzea města Ústí nad Labem Václav Beran. Vydra říční se podle vědců přizpůsobila těžbě i těžkému průmyslu, který kompletně přetvořil podkrušnohorskou krajinu.

V rámci projektu vědci zmapovali rizika na vodních tocích, která vydrám hrozí, a není jich málo. „Ony se bojí proplouvat mosty, kde není suchý břeh. Pokud je tam voda od opěry k opěře, tak ony to vidí jako past,“ okomentoval Beran.

Potravou invazivní ryba i ptáci

Výzkumníky překvapil také jejich jídelníček. Vydry se přizpůsobily situaci a začaly lovit hlavače černoústého. „Což je nepůvodní invazivní ryba, která se poprvé v Labi objevila v roce 2015 v přístavu v Ústí nad Labem a nyní řeku vlastně úplně kolonizovala,“ vysvětlil Beran. Podle česko-německých biologů tak vydry pomáhají alespoň částečně redukovat jejich počty.

Vydry obvykle loví hlavně ryby, mezi potravou ale mohou být taky ptáci. „Potápka roháč se stala kořistí vydry říční. Berou za vděk čímkoliv,“ podotkl biolog.

Vědci nyní chystají obsáhlou výstavu s názvem Ich bin vydra, která bude zahrnovat nejnovější poznatky o životě vyder v podkrušnohoří.