Aplikaci Nepanikař si letos stáhlo 25 tisíc Čechů. Pomáhá i zdravotníkům nebo operátorům

Počet lidí, kteří využívají ke zvládání úzkosti, osamělosti či rodinných problémů aplikaci Nepanikař, od ledna strmě narostl. Letos už si ji v Česku stáhlo 25 tisíc lidí. Loni to bylo za první dva měsíce roku zhruba kolem sedmi tisíc stažení. Podle hlavní koordinátorky Nepanikař Veroniky Kamenské využívají anonymní pomoc i zdravotníci nebo operátoři informačních linek.

Za první dva měsíce roku si aplikaci Nepanikař stáhlo v České republice do mobilu 25 tisíc uživatelů. V porovnání s loňským lednem a únorem je to zhruba o 18 tisíc uživatelů více. „Během loňského ledna a února si aplikaci v Česku stáhlo asi kolem sedmi tisíc uživatelů,“ říká hlavní koordinátorka projektu Nepanikař Veronika Kamenská.

Aplikace nabízí první pomoc při psychických potížích. „Počet lidí, kteří si stáhli aplikaci během loňského ledna a února, se rovná počtu lidí, kteří si ji letos stáhli během tří týdnů jednoho měsíce,“ srovnává Kamenská. Podle ní byl velký zájem o aplikaci také během podzimní vlny.

Projekt je anonymní, ale na základě průzkumu na sociálních sítích hledají zájemci v tuzemsku nejčastěji pomoc kvůli úzkostem. Kvůli pandemii řeší hlavně osamělost nebo rodinné problémy. Na projekt se obracejí i lidé, kteří řeší problémy spojené s pandemií ve své práci. „Také se na nás obrátili zdravotníci nebo lidé, kteří pracují na linkách informačních nebo trasujících,“ popisuje Kamenská s tím, že lidem nejvíce pomáhá správná psychohygiena, pohyb a spánek.

„Zdravotníci se na nás obrací třeba právě přes naši poradnu a řeší především úzkost a to, že už je toho na ně moc,“ doplňuje koordinátorka.

Nárůst depresí i úzkostí

On-line poradnu Nepanikař využívají zájemci ve formě chatu nebo přes e-mail. Poradna je anonymní a zdarma. „Vlivem koronaviru se třikrát zvýšily deprese, dvakrát úzkosti a třikrát myšlenky na sebevraždu,“ popisuje Kamenská.

Projekt Nepanikař plánuje spustit od dubna novou on-line terapeutickou platformu na svém webu, kde se budou moci zájemci sejít s terapeutem a dlouhodobě spolupracovat.

Kromě Čechů stahují aplikaci také uživatelé ze 156 zemí celého světa. V roce 2020 měla aplikace celkem 89 502 stažení, z toho asi 60 procent se týkalo České republiky. V roce 2019 zaznamenala celosvětově 38 973 stažení, z toho asi 70 procent v Česku. „Letos si ji stáhlo 43 tisíc uživatelů, během loňského ledna a února 11 tisíc,“ doplňuje celosvětové informace Kamenská.

Aplikace Nepanikař vznikla v roce 2019 a aktuálně má přes 170 tisíc uživatelů ze 156 zemí.