Prokáže-li audit větší nesrovnalosti, pak rezignuji, říká šéf Národní sportovní agentury Hnilička

Interview ČT24: Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (zdroj: ČT24)

Fungování Národní sportovní agentury kontrolují auditoři. Budoucností instituce se podle vicepremiéra Jana Hamáčka zabývá i vládní koalice. Opozici vadí výměna dvou místopředsedů agentury i fakt, že si na vyřizování žádostí o dotace najala externí firmu. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička čelí tlaku na odstoupení z funkce i kvůli své účasti na nelegální akci v teplickém hotelu, během které porušil hned několik protiepidemických opatření. Agenturu ale řídí dál a byl hostem Interview ČT24.

Podle Hniličky je agentura od začátku fungování pod velkým tlakem. „Tlačí nás sportovní kluby, my se snažíme, aby všechny kluby přežily, a snažíme se vypořádat co nejvíce peněz v co nejrychlejším čase,“ popisuje Hnilička. Agentura má nyní dle něj hodně práce i proto, že se snaží vybalancovat požadavky sportovců a klubů s epidemickými riziky.

Rezignovat zatím ani přes kritiku v posledních týdnech Hnilička nehodlá. Podle bulvárního deníku Blesk by nyní pět členů vlády hlasovalo proto, aby šéf NSA odstoupil. „Samozřejmě, že mi to vadí, to je život, ale to není důvod k tomu, abych ten boj vzdal, protože jsem přišel proto, abych rozvíjel sportovní prostředí,“ reaguje sportovní pověřenec.

On sám cítí podporu od premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten přitom avizoval, že v Národní sportovní agentuře nechá provést audit. „Pevně věřím, že tam žádné nesrovnalosti nejsou, ale kdyby se něco takového většího formátu prokázalo, tak rezignuji,“ říká Hnilička.

Pochyby nad externí firmou

Nejistotu vyvolaly informace, že agentura pro vyhodnocování, jaký sportovní klub dostane dotaci, využívá externí firmu. Předseda to obhajuje tím, že mají na starosti více jak deset tisíc žádostí a agentura má limit 60 zaměstnanců, přičemž ještě není plně personálně obsazená. Bez pomoci externí firmy by se tedy řízení táhla a práce by nebyla efektivní. Hnilička navíc uvádí, že externisté nehodnotí jednotlivé kluby, ale pouze vyřizují administrativu.

I přesto, že agentura vznikla právě proto, aby přímo vyřizovala jednotlivé žádosti, hodnotí Hnilička dosavadní práci jako úspěch a najmutí externí firmy bere pouze jako dočasný krok, než přejdou v polovině roku 2021 pod agenturu všichni zaměstnanci z ministerstva školství, které dříve sportovní žádosti vyřizovalo.

Odvolaní místopředsedové

Kontroverze tím ale nekončí. Na konci ledna Hnilička odvolal oba místopředsedy agentury Ivo Lukše a Michala Janebu. Pozice obsadily Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová, někdejší ředitelka strategické komunikace holdingu Agrofert. „Přišli za mnou oba dva místopředsedové zhruba týden před tím, než jsem k tomu přistoupil, a nabídli mi svoji rezignaci,“ popisuje Hnilička.

„Paní Kabourková se mnou dlouhodobě spolupracovala a paní Bergmanová fungovala v agentuře tři čtvrtě roku na pozici IT a komunikace,“ uvádí předseda. Podle Hniličky výměnu místopředsedů s premiérem Babišem konzultoval, ale vzešla primárně od nich.
Hnilička vyzdvihuje, že pracovníci agentury pracují pod velkým tlakem, který přispěl k rezignaci místopředsedů.

„Já tam zhruba třikrát až čtyřikrát v týdnu zhasínám mezi sedmou a osmou večer a ještě se mnou odchází někteří vedoucí oddělení, abychom splnili to, co jsme sportovnímu prostředí slíbili,“ popisuje předseda.

Peníze budou na konci února, slibuje Hnilička

Zpětně Hnilička přiznává, že o svém rozhodnutí odvolat místopředsedy mohl dopředu více mluvit. Práci agentury podle něj zbrzdila především epidemie koronaviru. I přesto ale věří, že se jim podaří žádosti zprocesovat a první peníze přijdou přímo sportovcům již na konci února.

Běžně to podle Hniličky dříve bývalo třeba až v září, když agendu řešilo ministerstvo školství.
To bere Hnilička jako úspěch. „Obzvláště v této době potřebují kluby peníze co nejdřív, aby nezanikly,“ říká.

Hnilička koncem ledna čelil tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu, při které se porušovala protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslaneckého mandátu. Událost bere jako své osobní selhání. Pokutu za porušení protikoronavirových opatření zatím nedostal. Stále si ale váží podpory, které se mu dostalo ze sportovního světa.