ANO vede, koalice Pirátů a STAN ztrácí 1,5 procentního bodu, naznačil průzkum Medianu

Ve volbách by v lednu zvítězilo vládní ANO, ale pouze s velmi těsným náskokem na druhou koalici Pirátů a STAN, vyplývá z nového volebního modelu agentury Median. Hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) přisoudil model nejslabší výsledek od voleb v roce 2017, od minulého průzkumu Medianu vydaného na počátku prosince ztratilo dva procentní body. Podle nového modelu by se dostalo do sněmovny ještě šest kandidujících uskupení.

Agentura Median sbírala data pro nový volební model téměř celý leden – od začátku roku do 29. 1. – vzorek čítal 1062 respondentů nad 18 let. Poprvé v něm zohlednila dvě ohlášené volební koalice. Lépe dopadlo spojenectví Pirátů a STAN s předpokládaným 25procentním ziskem. Koalice SPOLU zastřešující ODS, KDU-ČSL a TOP 09 získala ve volebním modelu 18,5 procenta hlasů.

Vítěžnému ANO přisoudil model 26,5 procenta hlasů. Naznačuje to slábnutí popularity vládního hnutí u voličů. V podzimních modelech Medianu mělo 28,5 procenta, předtím 29,5 až 30,5 procenta. Statistická odchylka může podle agentury činit u největších stran až 3,5 procentního bodu.

Volební potenciál ANO – tedy podíl lidí, kteří zvažují, že by konkrétní uskupení mohli volit – je navíc podle lednového výzkumu nižší než v případě Pirátů a STAN, činí 32,5 procenta oproti 35 procentům.

Aktuální model Medianu předpokládá, že kromě ANO a dvou volebních koalic by se do Poslanecké sněmovny dostaly ještě SPD s devítiprocentním ziskem i ČSSD a KSČM shodně se sedmi procenty hlasů. Znamená to, že – pokud by byli zvoleni poslanci ze všech stran obou volebních koalic – bylo by ve sněmovně stejné množství stran jako po posledních volbách.

Přes náznak oslabování voličské přízně zůstává ANO v čele průzkumů i u dalších agentur. Například ve volebním modelu Kantaru CZ pro Českou televizi zpracovaném podle dat z listopadu a počátku prosince mělo ANO 25 procent hlasů před Piráty s 20 procenty. Jejich volební koalici se STAN tento průzkum ještě nezohledňoval.