Meteorologové varují před náledím, o víkendu místy hrozí i vzestup hladin řek

O víkendu hrozí v celém Česku tvorba náledí a zmrazků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pátek bude hlavně na severu a východě republiky padat mokrý sníh a v sobotu se pak ochladí. Kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám v pátek a v sobotu mohou dosáhnout prvního stupně povodňové pohotovosti hladiny v povodí Dyje. Stoupnout mohou také toky odvodňující Novohradské hory, Šumavu a Český les.

Nejprve podle meteorologů napadne v pátek a v noci na sobotu hlavně v severní části České republiky až deset centimetrů mokrého sněhu. Sněžit nebo pršet v pátek ale bude podle předpovědi ústavu po celé republice.

„V sobotu během dne očekáváme od severu postupné ochlazování, v jehož důsledku se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky,“ uvedl na Twitteru ČHMÚ.

Výstraha před náledím platí pro celé Česko postupně od sobotních 9:00 do nedělních 9:00 hodin. Podle meteorologů by si měli dát pozor řidiči i chodci. Starší lidé, nebo obecně ti, kteří mají problémy s pohybem, by podle ČHMÚ měli raději omezit vycházení.

V pátek a v sobotu mohou srážky způsobit také zvýšení hladin řek na nejnižší povodňový stupeň. Podle ČHMÚ se hladiny mohou zvednout v oblasti kolem Dačic na Jindřichohradecku, Moravských Budějovic na Třebíčsku, Telče na Jihlavsku a na celém Znojemsku.