Češi mění lyže za plavky. Kvůli epidemickým opatřením častěji plánují jarní prázdniny u moře

Události: Lyžování je omezené, Češi více vyhledávají dovolené u moře (zdroj: ČT24)

Do startu jarních prázdnin zbývá necelý týden. Možnosti lyžování budou letos výrazně omezené, areály v Česku totiž zůstávají oficiálně zavřené a o podmínkách jejich fungování zatím vláda debatuje. Podobné to bude zřejmě s lyžováním za hranicemi. I proto roste zájem o dovolené u moře.

Sněžná děla sice leckde jedou naplno, ale nemají pro koho. Třeba ke vstupu do Francie stačí maximálně tři dny starý test, ovšem marketingový ředitel cestovní kanceláře České Kormidlo Aleš Kotek upozorňuje, že Francie zimní sezonu podle všeho neotevře.

Lyžařská střediska má – prozatím – do půlky února zavřena Itálie. Postačí dva dny starý test, jenže další opatření už se liší region od regionu.

Ještě přísnější podmínky hlásí Rakousko – překročit hranice tam znamená až na výjimky karanténu. Do středisek mohou prakticky jen místní a na jeden den. Hotely ani restaurace nefungují, turismus se otevře nejdřív za měsíc.

„Věříme tomu, že se byť s velkým zpožděním nakonec podaří zimní sezonu rozběhnout během února nebo začátkem března,“ doufá mluvčí Fischer Group Jan Bezděk.

Například v bulharském středisku Bansko provoz jede naplno. I když dostat se do čtrnáct set kilometrů vzdáleného místa trvá dlouho, zájem mezi Čechy je. Důvody jsou nasnadě: cesta tam i zpět se obejde bez testu a navíc s plnou nabídkou ubytování.

„Z tohoto pohledu je Bulharsko, dá se říct, jediným místem, kam se v Evropě dá odjet za kvalitním lyžováním na víc než jeden den,“ konstatuje Kotek. Že v tuzemsku zájem o zimní bulharskou dovolenou roste, potvrdil pro ČT i Bezděk.

Plavky místo lyží

Bulharský premiér ovšem naznačil, že podmínky vstupu se ale i v této zemi zřejmě zpřísní. Byť nabídka na jarní prázdniny není malá, doba cestám za zimními sporty příliš nepřeje. A když to nejde za lyžováním, stále více lidí se zajímá o to, jak vyjet alespoň za sluncem. „Byl zájem především o Maledivy, Kubu, Dominikánskou republiku, Zanzibar,“ popisuje mluvčí Čedoku Eva Němečková.

„Nejčastější dotazy jsou, jestli je tam spolehlivá wi-fi, aby mohli nahradit práci z domova u moře,“ doplňuje mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Řada cestovek má pobyty u moře během jarních prázdnin relativně plné. V provozu je totiž méně letadel i hotelů.