Mimořádné odměny dostanou zdravotníci nejdříve v dubnu, jejich výše zatím není jasná

Události: Vláda chystá odměny zdravotníkům (zdroj: ČT24)

Zdravotníci dostanou od státu odměny za druhou vlnu epidemie nejdřív v dubnu. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jak řekl České televizi, vláda ještě nemá jasno, kolik peněz lékařům a sestrám pošle. Za jaro dostali zdravotníci v nemocnicích 75 tisíc hrubého. Další zaměstnanci pak 30 tisíc. Teď by měly odměny zamířit i do soukromých ordinací.

Ministr zdravotnictví a premiér slíbili, že stát vyplatí odměny za 2. vlnu epidemie na jaře. Zdravotníkům by peníze mohly přijít nejdříve v dubnu. „To nezáleží jen na mně, ale toto je můj cíl, tak by to potom měli vidět v té březnové výplatě v dubnu,“ řekl v pondělí ministr zdravotnictví Blatný (za ANO).

Zároveň upřesnil, že tentokrát nebude vyplácet odměny stát, ale zdravotní pojišťovny. „Má to výhodu, že to nebude vázáno jen na nemocnice nebo na lůžková zařízení,“ dodal. Na odměny by vláda měla vyčlenit zhruba 10 miliard korun.

O konkrétní výši odměn ale ministr ani koncem týdne mluvit nechtěl. „Je to věc, která se nedá vyřešit takhle rychle, ale pracujeme na tom,“ řekl.

Lékařská komora žádá 50 tisíc na zdravotníka

Lékařská komora žádá pro každého z více než 200 tisíc zdravotníků odměnu minimálně 50 tisíc čistého. „Zdravotníkům se díky obrovskému úsilí a nasazení podařilo zachránit několik desítek tisíc pacientů. A je velmi trapné, že již dva měsíce se musím u pana premiéra doprošovat, aby vláda zdravotníkům peníze vyplatila,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.  

Na jaře poslala vláda zaměstnancům v nemocnicích celkem přes 11 miliard korun. „Teď to dostanou znovu samozřejmě a zase to bude asi za tři měsíce, to znamená říjen, listopad, prosinec,“ řekl v prosinci premiér Andrej Babiš (ANO). Odměny by podle něj měly být minimálně ve stejné výši jako na jaře. „Já myslím, že by si to zasloužili. Protože když se podíváte, co se tady dělo v té druhé vlně, že jsme měli skutečně obrovské počty hospitalizovaných. A kolik lidí zemřelo,“ dodal.

Zdravotníci jsou vyčerpaní fyzicky i psychicky

Své o tom ví staniční sestra Petra Havrlíková z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Místní 4. interní klinika je jedním ze stovek covidových oddělení. Nemocných je podstatně víc než na jaře. A práce je čím dál náročnější. „V současné době, během covidu, je těch špatných konců víc než dost. Nejsme opravdu zvyklí na tolik špatných konců, kolik teď zažíváme, už jsme zažili a ještě pravděpodobně budeme zažívat,“ nastínila.

Podobně mluví i zdravotníci z menších krajských nemocnic. Už od října pracují prakticky bez odpočinku. „Děvčata mi odpadávají a prožíváme s pacienty jejich poslední hodiny života, a to nikomu nepřidá,“ řekla staniční sestra z jednotky intenzivní péče v Oblastní nemocnici Příbram Eva Mastná.

Zkušenost potvrzuje také vrchní sestra covidových jednotek Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Lada Šubrtová. „Děvčata strašně vycházejí vstříc, i když jsou strašně unavená jak fyzicky, tak hlavně psychicky,“ podotkla.

Během krize přibylo výrazně práce také záchranářům. „Já bych chtěl určitě obdržet nějakou další odměnu, myslím si, že si to zasloužíme,“ řekl lékař záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.