Studenti univerzit doučují děti ze základních škol, a to bez nároku na odměnu

Události ČT: Vysokoškoláci doučují žáky středních škol (zdroj: ČT24)

Zhruba 250 vysokoškoláků pomáhá v době koronaviru s učením asi pětistovce žáků základních škol, kteří mají kvůli vládním protipandemickým opatřením potíže se vzděláváním. Děti doučují dobrovolně a bez nároku na odměnu. Většinou jde o studenty pedagogických fakult, několik desítek dobrovolníků je ale i z elektrotechnické fakulty ČVUT.

Na internetových stránkách Národního pedagogického institutu požádalo o doučování žáků skoro tři sta základních škol. Ty musí uvést, kolik žáků by od studentů vysokých škol potřebovalo pomoct. 

„Informace, které dostaneme od školy, kolik žáků mají a v jakých předmětech by potřebovali doučovat, potom sdílíme se zástupci jednotlivých fakult,“ uvedla Tereza Škachová z Národního pedagogického institutu. 

Doučují nejen budoucí pedagogové

Do projektu se zatím zapojilo asi 250 vysokoškoláků, zejména z pedagogických fakult. Ta elektrotechnická na ČVUT je tak mezi nimi výjimkou. K doučování žáků se z elektrotechnické fakulty připojilo 42 dobrovolníků. Většinou jde o studenty, ale jsou mezi nimi také pedagogové. 

„Jsme technická škola, nejsme pedagogická, to znamená, že sice máme kolegy, kteří rozumí matematice a fyzice, ale didaktiku jsme je museli doučit,“ uvedl děkan fakulty Petr Páta.  

Jedním ze studentů, kteří pomáhají dětem na základních školách, je i Daniel Vítek, který třetím rokem studuje právě na elektrotechnické fakultě. Původně chtěl pomáhat v nemocnici, ale onemocněl, pustil se tak do doučování. „Jak doučujete někoho mladšího, tak mě to i naplňuje pozitivní energií,“ řekl. Tímto způsobem by měl pomáhat minimálně do konce roku.