ČSSD zůstává ve vládě, počká na osud daňového balíčku

Události: Spory uvnitř vládní koalice (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté se nechystají k bezprostřednímu odchodu z vlády. Předseda strany Jan Hamáček to uvedl den po nedělní mediální výměně názorů s předsedou koaličního ANO a premiérem Andrejem Babišem. Jediným vážným problémem ve vládě je podle Hamáčka daňový balíček, jehož podoba ale ještě není konečná. Další kroky proto ČSSD zváží, až bude zcela jasný jeho osud, za klíčové přitom považuje řešení koronavirové krize zdravotní i ekonomické.

„Jsme uprostřed debaty nebo ve druhé třetině. Uvidíme, jaká bude debata ve sněmovně, uvidíme, co na to pan prezident,“ řekl Hamáček k daňovému balíčku. Ten je podle něj ve vztahu obou vládních stran „největší problém a de facto jediný“.

Své prohlášení z nedělních Otázek Václava Moravce, že po ukončení nouzového stavu ČSSD zváží svoji další účast ve vládě, připsal předseda sociální demokracie tomu, že má „jednu špatnou vlastnost – já odpovídám na otázky“.

Přesto Hamáček připustil, že situaci považuje za nejvážnější od vzniku koaliční vlády ANO a ČSSD v létě 2018. „My jsme šli do vlády také proto, abychom zabránili některým pravicovým excesům. To se nám podařilo, za dobu, co jsme ve vládě, žádný takový konflikt nenastal, protože hnutí ANO respektovalo koaliční smlouvu. Teď se to poprvé nepovedlo,“ uvedl.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dodal, že „došlo ke kroku, který kvantitou překračuje nejenom programové prohlášení, ale to, co jsme považovali za mantinely“. Za zásadní ale považuje koronavirovou pandemii. „Základní problém této země je dostat se z krize zdravotní i z ekonomických důsledků, které tady jsou,“ podotkl. 

Babiš ministrů z ČSSD v odchodu nebrání, hrozby ale považuje za folklor

To, že jsou vztahy ve vládě velmi napjaté, zvýraznila neděle, kdy od předsedů obou koaličních stran zazněla silná prohlášení. Jan Hamáček řekl v Otázkách Václava Moravce, že ČSSD ve vládě sice zůstane do konce nouzového stavu, ale potom se poradí, zda chce zbylé měsíce v kabinetu setrvat.

Za klíčový problém považuje, že ANO ve sněmovně proti vůli sociálních demokratů a díky hlasům ODS, SPD a KSČM prosadilo daňový balíček včetně zrušení superhrubé mzdy a stanovení nových daňových sazeb na 15 a 23 procent. Hamáček vnímá situaci tak, že se ČSSD „nepodařilo zabránit pravicovým experimentům“.

V pondělí upřesnil, že z pohledu sociálních demokratů plní ANO „sen ODS o rovné dani“. Domnívá se, že daňové sazby, jak jsou nastavené v návrhu, který prošel Poslaneckou sněmovnou, ponechá více peněz hlavně bohatším lidem, kteří je „ponesou do bank, popřípadě za to nakoupí něco jiného, rozhodně ne předměty denní spotřeby“.

Andrej Babiš reagoval na Hamáčkova slova výzvou, ať ČSSD z vlády odejde, pokud má problém se svou účastí v ní. Odejít může podle premiéra ihned.

„Nouzový stav zvládneme i bez jejich účasti ve vládě,“ uvedl s tím, že na ministerstvech jsou úředníci, kteří by mohli pětici sociálnědemokratických ministrů nahradit. Zároveň dal ale Babiš najevo, že odchod ČSSD z vlády ve skutečnosti neočekává a Hamáčkova slova vnímá „jako folklor“.