Silný vítr lámal větve a vyvracel stromy. Bez elektřiny jsou stále stovky domácností

Bez proudu zůstává v Česku kvůli silnému větru a následným pádům větví a stromů do drátů elektrického vedení přes 3000 odběrných míst. Ráno jich společnosti E.ON a ČEZ Distribuce dohromady evidovaly na 3500. Některé ranní poruchy se energetikům podařilo opravit, další ale s postupujícím větrem vznikly.

Silný vítr a s tím spojené výpadky proudu trápily zemi po celý víkend. ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové v neděli večer opravil všechny poruchy na vedení vysokého napětí, které způsobil předchozí vítr. V noci na pondělí ale vznikly nové. 

ČEZ měl k poledni 11 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny 2500 odběrných míst, ráno jich evidoval o tisícovku méně. „Nejvíce míst bez proudu je nyní na Děčínsku, následuje Českolipsko a Benešovsko,“ uvedla mluvčí ČEZ Holingerová. Ráno byly potíže s výpadky proudu vedle Benešovska i na Jablonecku a Frýdecko-Místecku.

„V distribuční síti E-ON bylo kolem 12:00 bez proudu 690 míst, ráno to bylo zhruba 2000 domácností,“ řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák. Podle něj čtyři stovky odběratelů zůstávají od rána bez dodávky na jihu Čech, například na Jindřichohradecku.

Nové poruchy pak přibyly v Blansku na jihu Moravy, kde bylo ráno bez proudu 400 odběratelů, které se v průběhu dopoledne podařilo připojit. Ve Zlínském kraji mělo omezené dodávky proudu na 500 domácností v okolí Slušovic a v obci Ludkovice a na Vysočině 200 domácností na Ždársku.

Hasiči odstraňovali padlé stromy i uvolněné billboardy

Vedle energetiků byli kvůli silnému větru v terénu také hasiči. Například v Praze v této souvislosti vyjeli od nedělního odpoledne do pondělních 07:00 k 22 případům. „Většinou odstraňovali spadlé stromy. Zajišťovali rovněž uvolněný billboard v Michelské ulici a částečně popadané lešení v ulici Dukelských hrdinů,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči na Vysočině měli k pondělním 7:00 za posledních 24 hodiny 130 zásahů. Kvůli odstranění padlých stromů a větví ze silnic museli hasiči do terénu na 107 míst. „Těsně za severní hranicí kraje v obci Svratouch měly dnes nárazy větru rychlost 96 kilometrů v hodině,“ uvedla Jitka Kučerová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Komplikace na silnicích a železnici

Podle mluvčí policie Dany Čírtkové spadané stromy blokují silnice jen krátkodobě. Žádná kvůli tomu po ránu zavřená nebyla. „O víkendu byly nějaké silnice zavřené, teď ráno žádnou silnici zavřenou nemáme, vždycky, když nějaký strom spadne, tak buď silničáři, nebo hasiči následky odstraní. Teď to nijak dopravu neomezuje, nebo jen lokálně,“ řekla Čírtková.

Zranění kvůli pádu stromů podle ní žádné hlášené nebylo. Jeden zraněný byl ale při dopravní nehodě v neděli večer v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. „Byl to náraz osobního auta do stromu, který byl přes komunikaci,“ řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. Nejvíc zásahů kvůli spadaným stromům podle ní měli hasiči na Pelhřimovsku, ale zasahovali i v dalších okresech. Kromě stromů na silnicích to bylo také kvůli uvolněným plechům či reklamním plochám.

Porucha trakčního vedení na odstavném nádraží Praha – jih zkomplikovala na čtyři hodiny železniční provoz v Praze. Některé osobní vlaky ráno vůbec neodjely, jiné spoje měly desítky minut zpoždění. Týkalo se to například i rychlíků mezi pražským hlavním nádražím a Poděbrady nebo Kutnou Horou. Podle webu Českých drah byla závada odstraněna kolem 08:20.

Podle informací  meteorologů by měl vítr  slábnout. V noci na úterý by mohl mít rychlost jen okolo 25 kilometrů v hodině. Nejvyšší denní teploty se v pondělí dostanou k osmi stupňům Celsia. Ojediněle může pršet.