Ve fotbalové korupční kauze okolo Berbra policie prověřuje i sázkové podvody

Události: Pokračování vyšetřování fotbalové korupce (zdroj: ČT24)

V kauze údajného ovlivňování zápasů ve fotbale okolo bývalého místopředsedy Fotbalové asociace Romana Berbra se objevily nové informace. Policie vedle korupce prověřuje i možné sázkové podvody. Vyplývá to z dokumentů ve spisu, s nimiž se seznámila Česká televize. Podezření dokládají i některé policejní odposlechy. Mezi obviněnými je kromě Berbra i dalších devatenáct lidí působících ve fotbale.

Policisté Romana Berbra sledovali. Na fotkách k jeho autu přichází sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz a něco mu podává. Podle detektivů to byl úplatek.

„Můj klient nevypovídá, nevypovídal víceméně ani u soudu a je to ovlivněno zdravotním stavem, ale samozřejmě je připraven se hájit,“ říká advokát Romana Berbra Oldřich Chudoba.

Policie během vyšetřování použila prostorové odposlechy i dálkové mikrofony. Zaznamenala i schůzku obviněného fotbalového exčinovníka Michala Káníka s několika rozhodčími na čerpací stanici v Praze. Z nahrávky detektivové usuzují, že v případu šlo i o sázky.

„Káník instruoval, aby za přesně nezjištěnou slíbenou výši finančního plnění za účelem sázek svým výkonem rozhodčí ovlivnili, jakým způsobem má proběhnout uvedené utkání, a to tak, aby na základě domluveného signálu v přesně určené době padl přesně určený počet gólů,“ uvedli v usnesení policisté.

Podezření týkající se sázek naznačují i některé odposlechy. Například obviněný Rogoz na nich slibuje finanční odměnu několika rozhodčím za to, že jeho tým bude v zápase vést už po poločase. „Když povedeme o poločase, skončí a vyhrajeme, tak dostanete 175 tisíc. To je všechno,“ uvádí v odposlechu Rogoz.

Na schůzce se mluvilo i o zahraniční měně. „Já jsem to musel přepočítat, kolik je to v těch zahraničních penězích, ale takhle to je,“ popisoval Rogoz. Ve vazbě zatím zůstávají Berbr a Rogoz. Obviněných je stále celkem dvacet.

„Jedná se o trestné činy korupční povahy, především tedy trestný čin podplacení a přijetí úplatku,“ popsala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Rogoz podle policie úplatky sám předával. S rozhodčími se dle detektivů scházel například v hotelu Pyramida.

„Na nikoho netlačíme, já jenom říkám, že teď se žádná jiná varianta než naše vítězství stát nemůže,“ říkal v odposlechu Rogoz. Jeho právník Chudoba nezákonnou činnost klienta odmítá: „Nebyl součástí žádné zločinecké skupiny.“

Vyšetřování údajné fotbalové korupce komplikují i současná covidová opatření. Ta zpožďují zejména výslechy svědků, protáhnou se proto až do příštího roku.