V Česku se v úterý v podvečer zatím potvrdilo 2655 případů koronaviru

Události: Epidemie koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

V České republice v úterý do 18:00 přibylo 2655 případů covidu-19. Je to asi o 650 více než v pondělí do podvečera a zhruba o 2300 méně než minulé úterý ke stejné době. Počet hospitalizovaných s covidem stoupl o 276, v pondělí bylo v nemocnicích 6868 pacientů, 1008 ve vážném stavu. Úmrtí přibylo od rána 71 na 6487.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Od začátku listopadu zemřelo přes 2900 lidí s koronavirem, dosavadní maximum 252 mrtvých je ze 3. listopadu. V minulém týdnu bylo denně obětí od 130 do 200, v pondělí bylo mrtvých zatím nejméně od 19. října. Při pozdějších aktualizacích se ale údaje o úmrtích většinou mění.

Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, testy koronavirus prokázaly ve 465 523 případech. Většina nakažených má lehký průběh nemoci. Vyléčilo se 341 249 lidí, tedy téměř tři čtvrtiny dosud nakažených.

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí začalo zveřejňovat rizikové skóre, podle kterého se budou uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření. V pondělí byla jeho hodnota 70 ze 100, a tak to zůstalo i v úterý.

Body odpovídají čtvrtému stupni opatření proti covidu-19, v současnosti ale nadále platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí. 

Babiš je zatím skeptický

Premiér Andrej Babiš v úterý uvedl, že je ohledně údajů, které reflektují vývoj epidemie v Česku, ještě skeptický. „Nebyl bych tak natěšený, že jsme to už zvládli,“ řekl novinářům na Národní třídě, kam přišel vzpomenout na listopadové události roku 1989.

Babiš je k číslům skeptický proto, že pozitivita je vysoká a nakažený je velký počet lidí nad 65 let. „Stále jsme nedořešili zaměstnance, kteří mají obavu, že když půjdou do karantény, dostanou jen 60 procent mzdy. Apeloval jsem na kolegy, abychom se zamysleli, jak to vyřešit, protože je to velký problém,“ řekl premiér. Některé firmy tento problém podle něj moc neřeší.

Podle Babiše také vláda měla „nějakým způsobem udělat projekt“ na středeční návrat prvňáků a druháků do základních škol. Babiš se ale domnívá, že Česko pandemii zvládne. „Musíme se teď hlavně semknout, protože je důležité, abychom to zvládli před Vánoci, aby se děti vrátily do škol, to je teď důležité,“ shrnul. 

Vláda kvůli epidemii vyhlásila od 5. října nouzový stav, který zatím trvá do 20. listopadu. Vláda ale bude sněmovnu žádat o prodloužení o dalších 30 dnů do 20. prosince.

Méně testů

Šíření epidemie v Česku podle odborníků zejména v posledním týdnu zpomaluje, počty nových pozitivních testů jsou v mezitýdenním srovnání nižší. Současně ale v minulém týdnu ubylo testů.

V pondělí a úterý počet testů proti předchozímu týdnu klesl o tisíce, od středy do soboty pak o více než 10 tisíc. V neděli jich laboratoře provedly 8960, nejméně od 4. října, tehdy jich bylo necelých 7800. Podíl pozitivních klesl v neděli na 21 procent z 26 procent v sobotu. O počtu pondělních testů bude ministerstvo informovat v úterý večer. 

Nejhorší situace v Česku zůstává momentálně na Vysočině, dva z jejích pěti okresů jsou nejvíce zasaženými v zemi. Na Havlíčkobrodsku hygienici za uplynulých sedm dní zaznamenali 712 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Pelhřimovsku 614. Nad 600 nakažených na 100 tisíc obyvatel se dostalo Chrudimsko. Naopak relativně nejlépe je na tom Praha a Praha-západ, kde bylo za uplynulý týden kolem 186 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel.

Češi si v úterý připomínají výročí událostí spojených se 17. listopadem. Letošní podoba oslav bude kvůli pandemii jiná než v předchozích letech, oslavy nebudou organizované a z velké části se přesunou do on-line prostoru. Některé akce se však i přes omezení pohybu uskuteční v ulicích. Na bezpečnost tam dohlédne policie.

Nutné cesty mimo Česko bez testu jsou možné na 24 hodin

Od úterý se prodlužuje výjimka pro cesty z Česka do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu. Bez negativního testu bude možné v nutných případech vyjet až na 24 hodin, dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Zároveň se rozšiřuje možnost cestování pro nesezdané páry.

Změny v pondělí oznámilo ministerstvo zahraničí. Kontroly budou namátkové. Červené jsou na semaforu všechny státy sousedící s Českem a také další evropské země s výjimkou Řecka, Estonska, Finska, Norska, Dánska, Irska, Islandu a Vatikánu. Znamená to, že mají vysokou míru rizika nákazy, tedy podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

U „červených“ států jinak platí povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do Česka. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Nesezdaným párům nová pravidla umožní setkat se i s partnerem ze země, odkud je do Česka třeba vízum. Podmínkou zůstává podle ministerstva zahraničí doložit dlouhodobý vztah. Dosud to páry dělaly čestným potvrzením o dlouhotrvajícím vztahu a dokladem například o rezervaci termínu svatby na matrice, o společné nájemní smlouvě nebo společných cestách. Páry mohou o vztahu ujistit také společným účtem v bance, společné fotografie ministerstvo neuznává.