Výsadek Barium patřil za války k těm nejúspěšnějším. V okupované vlasti plnil zpravodajské úkoly

Výsadek Barium patřil před 75 lety k těm nejúspěšnějším (zdroj: ČT24)

Před 76 lety, v listopadu roku 1944, vrcholilo ve východních Čechách zatýkání spolupracovníků skupiny Barium. Výsadek i přesto dokázal ještě několik měsíců – až do své likvidace – získávat důležité zprávy a posílat je do Londýna. Proto patří k úspěšným skupinám vyslaným na území okupované vlasti z Velké Británie.

V noci začátkem dubna 1944 na poli u obce Vysoká na Labem seskočili tři parašutisté skupiny Barium: Josef Šandera, Josef Žižka a Tomáš Býček. Tato trojice mužů pak plnila v okupované vlasti organizační a zpravodajské úkoly. Vojáci měli za úkol zmobilizovat místní odbojáře, což se jim dařilo až do ledna 1945, kdy byli odhaleni.

Do spolupráce se skupinou Barium se zapojilo v severovýchodních Čechách podle publicisty Libora Pařízka více než 170 lidí. 

Skupina tvořená štábním kapitánem Šanderou (takzvaným Velkým Josefem), radiotelegrafistou poručíkem Žižkou a šifrantem poručíkem Býčkem působila na východě Čech tři čtvrtě roku. Podařilo se jim spojit s domácím odbojem v regionu a vybudovat ve východních Čechách rozsáhlou organizaci s výkonnou zpravodajskou sítí.

Velitel skupiny Šandera velmi často pobýval v domě ve Všehrdově ulici v Hradci Králové, odkud organizoval činnost výsadku a shromažďoval informace. Zprávy do Velké Británie pak posílal radiotelegrafista poručík Žižka přes vysílačku Marta 1 a dva měsíce je vysílal z domu v Rychnově nad Kněžnou. Vysílání Baria krátce po jeho zahájení zachytila německá odposlechová služba. 

V říjnu 1944 po zradě jednoho muže – konfidenta, který se jmenoval Gustav Žid – začala likvidace spolupracovníků výsadku. V ohrožení se ocitli sami parašutisti. Býček proto odešel k partyzánům na Českomoravské vrchovině, kde se dočkal konce války. V roce 1948 emigroval do Velké Británie, kde také zemřel.

Šandera a Žižka dokázali gestapu unikat až do ledna roku 1945, pak je ale nakonec obklíčili v Žabkově usedlosti v Žamberku. Šandera se během zatýkání smrtelně postřelil, radista Žižka po dvou dnech věznění na Pankráci spáchal sebevraždu.