O návratu žáků do lavic Plaga nechce spekulovat, prioritou jsou nejmladší a závěrečné ročníky

Tisková konference po jednání vlády 30. října (zdroj: ČT24)

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu, jak odsouhlasila sněmovna. Od pondělí budou uzavřeny speciální školy, oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO). O návratu žáků do škol spekulovat nechtěl, prioritou jsou ale žáci 1. a 2. tříd ZŠ a závěrečné ročníky ZŠ a SŠ. Kabinet pak kvůli Dušičkám schválil výjimku z vládních opatření pro stánky a obchody s pietním zbožím či svíčkami –⁠ otevřeno mohou mít i v neděli.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upřesnil, že podle nového trvání nouzového stavu vláda prodloužila všechna krizová opatření, která měla platit do 3. listopadu, u některých ale učinila změny. „Nouzový stav neznamená selhání snahy o zkrocení epidemie,“ doplnil Plaga s tím, že nouzový stav zaručuje, že vláda nepřekročí své pravomoci.

Úpravy se pak týkají například omezení pohybu, které se už nebude vztahovat na cesty kvůli zdravotnickému vzdělání a zkouškám. Kabinet upřesnil také omezení shromažďování –⁠ povoleno je shromažďovat se pouze venku.

Blatný připustil, že nouzový stav se v budoucnu může prodloužit.

Ministr také předeslal, že do Česka dorazily dva miliony antigenních testů. V příštím týdnu, nejpozději 4. listopadu, by mělo začít testování v domovech seniorů a zařízeních pro dlouhodobě nemocné.

Sbor ministrů také uložil krajům, aby od pondělí vyčlenily 80 až 160 lůžek (v závislosti na počtu obyvatel) pro nakažené, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat. Pracovníkům pro nově vytvořenou lůžkovou kapacitu bude muset každý kraj zajistit dostatek ochranných prostředků.

Ministerstvo práce v předkládací zprávě upozornilo, že nové nařízení neruší povinnost pro pečovatelská zařízení, aby zajistila oddělení nakažených klientů od zdravých.

Uzavření speciálních škol

V pondělí 2. listopadu se měly původně otevřít uzavřené školy, ale když se epidemická situace nezlepšovala, mluvili členové vlády o tom, že by se v pondělí do škol vrátili jen žáci prvního stupně základních škol, nebo aspoň děti z prvních a druhých tříd. Ani to ale nakonec nebude možné, naopak dojde k uzavření škol speciálních, které byly dosud otevřené.

Speciální školy slouží ke vzdělávání žáků se specifickými potřebami, například autistů, neslyšících, nevidomých nebo mentálně či tělesně postižených. V těchto školách také platila výjimka z nošení roušek. Při jarní první vlně epidemie byly tyto školy uzavřeny, řada odborníků to ale kritizovala, protože děti ze speciálních škol podle nich často nejsou schopny zvládnout dálkovou výuku.

Počet dětí ve speciálních školách se dlouhodobě snižuje, část z nich se přesouvá do běžných tříd. Ve školním roce 2018/2019 do nich chodilo 26 tisíc handicapovaných žáků.

V provozu dosud kromě speciálních škol zůstávají mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů, které nově budou otevřeny i pro děti zaměstnanců úřadů práce, České pošty a Finanční správy.

Plaga potvrdil, že prioritou je návrat žáků do lavic pro děti v prvních a druhých třídách základních škol a také pro závěrečné ročníky ZŠ i SŠ. „Očekávám expertizu, jestli může být návrat celého ročníku, nebo jestli bude třeba turnusování,“ řekl s tím, že přesnou podobu budou ministři probírat na základě podrobných dat v příštím týdnu. Zdůraznil, že nechce vyvolávat naději a každý den „střílet jiný termín“. 

Dušičky bez komplikací, avizoval Havlíček

Vláda přijala také výjimky z některých opatření směrem k Dušičkám. „Nechceme brát lidem možnost důstojně uctít své zemřelé příbuzné a drobným živnostníkům, kteří se na tento den připravovali, upřít možnost výdělku,“ vysvětlil Blatný.

„Dušičky bez komplikací. Právě jsme na vládě schválili výjimku pro stánky i běžné obchody s prodejem pietního zboží, věnců, svíček, stejně tak provozovny se zpracováním kamene, výrobou pomníků a podobně. Platí včetně nedělního provozu,“ konstatoval k jednání kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet zasedl po jednání sněmovny, která se zabývala jeho žádostí o souhlas s prodloužením nouzového stavu o měsíc do 3. prosince. Dolní komora se pro pokračování nouzového stavu vyslovila, avšak pouze do 20. listopadu.