Pochválil útočníka z Nového Zélandu na internetu. Soud mu potvrdil tříletou podmínku

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi na internetu pražský vrchní soud potvrdil Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Odsouzený tvrdí, že svůj komentář na internetu myslel ironicky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Třiatřicetiletý Weingärtner přispěl loni v březnu na webu drsnysvet.cz do diskuse pod článkem nazvaným „Takto vystřílel útočník novozélandskou mešitu“. Napsal „Bravo. Kam mám posílat peníze na právníky střelců?“ a připojil tleskající emotikon.

Proti tříleté podmínce podal odvolání k vrchnímu soudu jak státní zástupce, který pro muže žádal pětileté vězení, tak i Weingärtner. 

Je nevinný, tvrdí advokát

Za podporu a propagaci terorismu na internetu hrozilo Weingärtnerovi pět až 15 let vězení. Seřizovač strojů se hájil tím, že je vtipálek a že svůj komentář na internetu myslel ironicky. Tvrdil také, že nekomentoval střelbu, ale svou obavu z toho, že Nový Zéland po útoku omezí držení zbraní. Mužův obhájce uvedl, že jeho klient žádný trestný čin nespáchal.

Weingärtner má trestní minulost, justice ho shledala vinným z pohlavního zneužívání na dětském táboře a také z loupeže. Oba podmíněné tresty mu však už vypršely, takže justice na muže musela hledět jako na netrestaného.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Za podporu tohoto činu ve formě internetových komentářů bylo v Česku odsouzeno několik lidí. Stejně jako Weingärtner dostali podmíněné tresty.