Volební místnosti se uzavřely. Češi budou rozhodovat o třetině Senátu i v sobotu

Události ČT: Začalo druhé kolo senátních voleb (zdroj: ČT24)

V Česku se v pátek večer úderem desáté hodiny uzavřely volební místnosti. Voliči ale budou rozhodovat o tom, kdo usedne do lavic třetiny českého Senátu, i v sobotu od 8 do 14 hodin. Přijít k urnám ve druhém kole může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, ve druhém kole ale bývá účast nižší. K pátečnímu večeru přišla hlasovat zhruba desetina oprávněných voličů.

V sobotu se po sečtení hlasů druhého kola senátních voleb rozhodne o složení třetiny českého Senátu. Češi tak určí, jak silná bude opoziční většina v horní komoře. Svými hlasy předurčí mimo jiné to, jestli předsedou horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán zástupcem Starostů. Závěrečné duely rozhodnou také o tom, zda si sociální demokraté udrží vlastní senátorský klub.

Voliči vyberou ve druhém kole dohromady 26 senátorů na šestileté období –⁠ ten sedmadvacátý, Zbyněk Linhart (STAN+SLK), vyhrál už v prvním kole, když získal necelých 53 procent hlasů.

Česká televize zprostředkovala duely kandidátů, kteří se v druhém kole o post senátora  ucházejí.

Výsledky hlasování bude v sobotu po uzavření volebních místností zveřejňovat Český statistický úřad a ČT je zprostředkuje v tradičním volebním speciálu na ČT24, dostupné budou také on-line na webu ČT24.

Volby probíhají za přísných hygienických pravidel, stejně jako minulý týden. Občané musí mít při vstupu do volební místnosti na sobě roušku, jinak jim hrozí pokuta. Volební lístky na druhé kolo volby nepřichází do schránek, lidé je obdrží až po prokázání totožnosti ve volební místnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odvolila asi desetina lidí

Senátory přišla v druhém kole voleb do pátečního večera vybrat zhruba desetina oprávněných voličů. Je to přibližně stejně jako v první den druhého kola před dvěma lety.

Mezi jednotlivými okrsky jsou však výrazné rozdíly. Zatímco v některých okrscích v Chebu se účast pohybuje okolo 25 až 30 procent, v některých menších obcích je jen do deseti procent.

Třeba v hlavním městě, kde jsou ve hře tři senátorské mandáty, se v pátek volební účast dostala nad deset procent. V Praze 9 přišlo do 20:00 zhruba 12,6 procenta voličů, v Praze 1 to bylo 15,5 procenta a v obvodu Praha 5 asi 15,6 procenta.

Do deseti procent se pak kolem 20:00 pohybovala volební účast třeba ve středních Čechách. V Kolíně odvolilo 8,6 procenta lidí, v Příbrami necelých šest procent. Na Kladensku si zatím přišlo vybrat svého senátora necelých sedm procent voličů.

Podobně slabá byla do podvečera účast také třeba v obvodech Plzeň-město a Tachov. Kolem 18:00 v pátek vždy odvolilo už kolem osmi až deseti procent. Podle odhadu Jana Nového z krajského úřadu je ale tentokrát účast poloviční. „Na Tachovsku mi hlásili, že ze 190 voličů přišli teprve tři,“ řekl. Do tří okrsků ve Stříbře přišlo dohromady podle místního volebního komisaře 60 voličů, méně než půl procenta. „Trochu lepší je to v Plzni, kde je účast do pěti procent,“ dodal Nový.

Odvoleno mají už lidé, kteří využili drive-in stanoviště

Odvoleno už mají i lidé, kteří kvůli karanténě využili možnost takzvané drive-in volby z auta. Ve středu z auta volilo 513 lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. Ministerstvo vnitra to uvedlo na Twitteru. Na většinu ze 44 míst dorazili jednotlivci a někde na voliče čekali marně.

„Hlasování neprobíhá na celém území ČR, ale jen ve 26 volebních obvodech. Proto je oproti minulému týdnu volební účast menší,“ uvedlo vnitro. Minulou středu měli lidé v karanténě či izolaci k dispozici 78 stanovišť, kromě Prahy se volilo současně do krajských zastupitelstev. Volit přijelo 3672 lidí.

Voliči v izolaci nebo karanténě bez auta nebo kteří nemohou přijet na speciální volební místo, mohli požádat do čtvrtečního večera o hlasování do přenosné volební schránky. Čtvrtek a pátek jsou vyhrazeny pro hlasování v zařízeních sociální péče zavřených kvůli nákaze. 

Nejvyšší správní soud dosud obdržel dvě stížnosti na senátní volby

Ačkoli senátní volby s výjimkou děčínského obvodu ještě neskončily, přišly na Nejvyšší správní soud již dvě stížnosti na jejich průběh. Žádná z nich se netýká zvolení Zbyňka Linharta (STAN+SLK) senátorem v 1. kole, obě stížnosti směřují na volební obvod Brno-město, sdělila České televizi mluvčí soudu Sylva Dostálová.

„Vámi uvedeného obvodu se k dnešnímu dni (pátku) netýká žádná stížnost,“ sdělila mluvčí NSS Sylva Dostálová k dotazu na obvod Děčín, kde byl v prvním kole senátních voleb zvolen senátorem Zbyněk Linhart (STAN+SLK).