Policie v centru Prahy zadržela desítky aktivistů. Chtěli, aby vláda začala víc řešit klima

Policie v centru Prahy v blízkosti sněmovny zadržela 44 aktivistů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), důvodem bylo neuposlechnutí výzvy nebo narušení chráněného prostoru parlamentní budovy. Prvních dvanáct lidí bylo zadrženo u budovy sněmovny, dalších 32 v přilehlé Tomášské ulici. Aktivisté podle mluvčí policie Violety Siřišťové skončili na policejní služebně.

Členové hnutí už ráno zablokovali dopravu v Thunovské ulici u sněmovny. Požadovali, aby vláda vyhlásila stav klimatické nouze a jednala o klimatických opatřeních. Krátce předtím se údajně skupina pokusila dostat do sněmovny.

Jeden z aktivistů české odnože hnutí Arne Springorum ČTK řekl, že demonstrující neměli v plánu se dostat do budovy sněmovny, podle jeho slov chtěli jen hřebíkem přibít na sněmovní dveře deklaraci o klimatické nouzi. Policie uvedla, že aktivisty zadržela, protože neuposlechli výzvy a narušili chráněný prostor. 

Policisté zasahovali u sídla parlamentní komory už krátce po osmé hodině ráno, na místě byla i pořádková jednotka. Aktivisté u sněmovny hráli a zpívali, někteří byli zavěšeni na konstrukci, kterou si tam sestavili. Další stáli za velkým bannerem, na kterém bylo napsáno „V permafrostu jsou horší věci než koronavirus, nenechme ho roztát“.

„Cílem akce je upozornit jak veřejnost, tak hlavně vládu a sněmovnu, že se nacházíme ve stavu klimatické krize a požadujeme po ní, aby se zachovala tak, že vyhlásí stav klimatické nouze. Což je podle nás něco naprosto samozřejmého,“ řekla mluvčí pořádajícího hnutí Adéla Hrdličková.

Aktivisté Extinction Rebellion v Thunovské ulici v Praze
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Podle Hrdličkové je obecným cílem hnutí dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025, aby se Česká republika udržela pod oteplením 1,5 stupně Celsia, protože prý jen tak bude mít 66procentní šanci vyhnout se nejhoršímu scénáři, ke kterému klimatická krize zatím míří.

„To bude mít dopad na každého občana. Proto jsme přistoupili k takovému jednání z nouze, to je blokování ulice. Víme, že to může mnoho obyvatel Prahy naštvat, protože se třeba nedostanou do práce, ale je to jednání v nouzi a my požadujeme stav klimatické nouze,“ řekla mluvčí.

„Velká rebelie za život“

Hnutí své požadavky demonstrovalo také v úterý před ministerstvem financí v Praze. Někteří aktivisté se nechali přivázat ke vchodovým dveřím, přístup do budovy však úplně nezablokovali. Extinction Rebellion požadovalo, aby resort prosazoval ekologičtější strategii v ekonomice a dalších oblastech. 

Protest byl součástí takzvané Velké rebelie za život, v rámci které pražská odnož hnutí v dalších dnech hodlá uspořádat několik dalších podobných akcí. Na čtvrtek měli naplánovanou blokádu neznámé instituce.