„Někdo bude muset ještě dělat uklízečku, někdo hlídat u dveří, někdo dezinfikovat.“ Covid-19 proměňuje volební komise

Členové volebních komisí budou mít letos kvůli koronaviru mnohem více povinností než obvykle. Navíc totiž budou muset zajišťovat hygienická opatření – dezinfikování místnosti a prostor mezi plentami nebo dohlížení na to, aby lidé měli roušky a dodržovali rozestupy. To vše může podle komisařů průběh voleb zpomalovat. Navíc některé komise budou mít tentokrát méně členů než při předchozích volbách, často půjde o úplné nováčky.

Instrukce, jak mají během voleb letos postupovat, dostali předsedové, místopředsedové a zapisovatelé volebních komisí v polovině září na speciálních školeních.

„Bude s tím hrozně moc práce navíc,“ zhodnotila Blanka Tomková, předsedkyně komise ve středočeské obci Vrané nad Vltavou. „Všichni ve volební komisi máme rozdělené úkoly a teď bude muset někdo z nás ještě dělat uklízečku, někdo hlídat u dveří, někdo průběžně dezinfikovat,“ popsala Tomková. „Tohle všechno samozřejmě bude ty volby zdržovat,“ dodal Bedřich Kyndl, který bude ve Vraném působit jako zapisovatel.

Komise budou mít nad rámec svých povinností za úkol vydezinfikovat volební místnost před volbami i po nich, průběžně dezinfikovat vše, na co voliči sahají včetně prostoru kolem plenty a propisek, rozprašovat dezinfekci, větrat nebo zajišťovat, aby byl k dispozici dostatek roušek a dezinfekce.

Zároveň také budou hlídat, aby doporučení a nařízení dodržovali sami voliči, kteří mají vstupovat do místnosti se zakrytými ústy a dodržovat rozestupy. „Když nám tam přijde hodně lidí za sebou, tak budeme třeba muset říct, ať chvíli počkají a budeme dezinfikovat,“ řekla Tomková. „Chodím dělat volební komisařku už mnoho let, ale teď mi přijde, jako by mě čekalo něco neznámého, nového. Jedna věc je od stolu vymyslet hygienická pravidla, ale jak to půjde v praxi, uvidíme,“ dodala.

Komisaři budou zároveň muset hlídat, aby někdo nevolil dvakrát, protože již před volebním víkendem budou hlasovat lidé, kteří jsou v karanténě. Na výběr mají ze tří způsobů: z auta v takzvaných drive-inech, prostřednictvím přenosné volební urny doma nebo v institucích v karanténě.

Velkou otázkou je, jak zajistit, aby ve volební místnosti nebo na chodbách nebylo příliš mnoho lidí najednou. Ministerstvo vnitra nechává určování konkrétních podmínek na volebních komisích, a to podle velikosti místností. Někteří komisaři by preferovali pouštět dovnitř lidi po jednom, nebo jen určitý počet voličů najednou.

„Na školení nám doporučovali udělat ve volební místnosti lepenkou na zemi značky ve vzdálenosti dva metry od sebe, na těch budou lidé čekat,“ doplnila předsedkyně volební komise ve Vraném nad Vltavou. „Nemá smysl nechat chodit lidi dovnitř po jednom, nebo to nějak hodně omezovat, protože by se pak zase lidi srocovali na chodbách,“ doplnil zapisovatel Kyndl.

Za nedodržování opatření hrozí pokuta

Komise budou muset ze svých řad vybrat jednoho člena, který bude koordinovat provoz u vchodu do místnosti. Obce musí také zajistit dostatek dezinfekčních prostředků a náhradních roušek pro lidi, kteří přijdou bez nich. „Nevíme ale ještě, jak budeme řešit případné situace, kdy by tam někdo chtěl mermomocí bez roušky,“ řekl Pavel Štěpán, vedoucí správního oddělení v brněnské části Královo Pole.

„Pokud někdo bude odmítat nasadit si ochranu nosu a úst, dopustí se přestupku podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ doplnil Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra. Strážníci obecní policie by mohli udělit pokuty do deseti tisíc, v případě, že by se věc řešila ve správním řízení, tak by hrozil i několikanásobně větší postih.

Méně komisařů, zato více nováčků

Počet členů jednotlivých komisí se navzdory koronavirovým opatřením a z nich vyplývajícím novým povinnostem pro komisaře zvyšovat nebude. Obvykle sedí v komisi šest lidí včetně předsedy, místopředsedy a zapisovatele. Nově ale zákon umožňuje snížit počet komisařů na pět a v okrscích do 300 voličů dokonce na čtyři.

V záloze však musí být náhradníci, kdyby ještě někdo onemocněl nebo musel do karantény. „Máme 90 náhradníků pro celou Prahu 5, což by mělo stačit, ale seznam komisařů i náhradníků se nám letos neustále mění, lidé si to rozmýšlejí,“ řekl vedoucí volebního štábu Prahy 5 Antonín Kúfa.

Sehnat dostatek komisařů byl letos v mnoha obcích problém. „Lidé se bojí koronaviru a někteří i stahují své přihlášky do komisí zpět,“ řekl Kúfa. Jak potvrdil i Pavel Štěpán z Králova Pole, jde hlavně o seniory, kteří často tvoří i poloviční část komise. Senioři jsou přitom jednou ze skupin nejvíce ohrožených koronavirem, podle Štěpána se proto mnoho z nich do komise bojí jít.

Obce proto tentokrát oslovovaly střední školy, vysoké školy, firmy i neziskové organizace. Ministr vnitra zase požádal dopisem o pomoc dobrovolné hasiče. Věkový průměr komisí tak bude letos nižší než obvykle. „Máme teď v komisi víc nováčků,“ potvrdila i Tomková.

Jako motivace pro zájemce se letos výjimečně plošně zvedla odměna pro komisaře o 500 korun za celé volby. V základu činí odměna pro člena komise 1800 korun, dalších 400 korun je pak za to, že jsou volby kombinované (do krajů a do senátu), 700 korun za druhý víkend v případě druhých kol senátních voleb. K tomu mohou přidat další odměnu samy obce nebo městské části podle vlastního rozhodnutí. Například v Praze 5 je to dalších 500 korun a komisař si tam tedy za dva volební víkendy tentokrát odnese 3400 korun.