Téma Kandidátky do krajských voleb

Kandidátky do krajských voleb

O novém vedení je jasno ve všech krajích. Koaliční partneři podepsali smlouvu v Karlových Varech

Podpisem koaliční smlouvy v Karlovarském kraji končí vyjednávání po letošních krajských volbách. Ačkoliv v nich (co do počtu mandátů) zvítězilo vládní ANO, krajské koalice většinou utvořily ostatní strany. Nejčastěji tak ve vedení krajů usedli občanští demokraté. Propadem byly volby pro druhou z vládních stran, sociální demokraty. Post hejtmana Pardubického kraje ale dokázal obhájit Martin Netolický, který však nekandidoval jen za ČSSD, ale v koalici 3PK. Dosáhnout volebního úspěchu se nepodařilo ani komunistům, kteří ztratili jediného hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

ODS a lidovci prolomili karlovarský pat. Kývli na podmínky účasti v pestré krajské vládě

Koalice ODS a KDU-ČSL v úterý schválila nabídku bloku 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 týkající se většinové koalice v Karlovarském kraji. Přijala návrh mít prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného, tedy placeného zastupitele. Karlovarský kraj je po říjnových krajských volbách jediný, který ještě nemá novou krajskou koalici.

Ve 12 krajích už je nové vedení, na dohodu se čeká v Karlovarském. Nejvíc hejtmanů má ODS

Dva měsíce od krajských voleb je jasno o složení koalic. Jen v Karlovarském kraji se zatím strany nedohodly. Ve zbylých dvanácti krajích má největší zastoupení ODS se čtyřmi hejtmany a účastí na všech regionálních vládách. Tři hejtmany má zatím hnutí ANO, které se jinak nedostalo do vedení žádného kraje, i když na mandáty volby celkově vyhrálo. V Praze se nevolilo, vedení tam určily volby komunální v roce 2018.

Jermanová vzdala kandidaturu do výboru kraje. Mluví o mediálním honu

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebude kandidovat na předsedkyni krajského kontrolního výboru. Uvedla, že se tak rozhodla s ohledem na tlak, který podle ní přímo i prostřednictvím médií vyvíjejí zástupci nové koalice. Lídři koaličních stran její rozhodnutí přivítali.

Piráti, STAN, Spojenci a ODS se v Olomouckém kraji dohodli na memorandu o koalici

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj a ODS se v neděli v Olomouci dohodli na návrhu memoranda o vytvoření krajské koalice. Návrh projednají orgány stran, a pokud ho schválí, tak bude memorandum připraveno k podpisu v pondělí odpoledne. Po večerní schůzce to oznámil lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek.

Pecková doufá v rychlé převzetí vedení kraje. Jako ostatní hejtmani musí řešit místa v nemocnicích

Nové či staronové vedení krajů nyní zaměstnává nejenom sestavování koalic, případně první zasedání zastupitelstev, ale především strmý nárůst počtu nakažených covidem-19. Regionální nemocnice musejí podle hejtmanů odsouvat naplánované operace, protože se lůžka plní pacienty s koronavirem. Nemohou tak naplnit plány, se kterými počítá úhradová vyhláška. V Otázkách Václava Moravce o tématu debatovali zástupci vedení krajů.

Koaliční vyjednávání v Olomouckém kraji se protáhnou. ODS čeká na schůzi regionální rady

Koaliční dohodu zřejmě strany zvolené do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje do konce týdne neuzavřou. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, budou po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek. Ve středu se sešli opět s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.

Pokračuje povolební tvorba koalic. V pondělí mají jasněji nejméně ve dvou dalších krajích

V regionech po krajských volbách pokračují jednání o koalicích. Do pondělního večera pokročila nejdál na východě Čech, hnutí ANO tam bude v opozici. Hejtmanem Pardubického kraje se stane opět Martin Netolický (ČSSD), v čele Královéhradeckého kraje stane dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V neděli bylo jasno o koalici na Jižní Moravě, ve Středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

Obcházení vítězných stran je podle Zemana nesportovní. Překvapil jej propad ČSSD a KSČM

Prezident Miloš Zeman považuje za překvapivý propad levicových stran ČSSD a KSČM ve volbách. Svědčí to o tom, že nemají v čele ty nejschopnější lídry, řekl v neděli v rozhovoru v televizi Prima. Vládní koalice by podle něj měl sestavovat vítěz voleb. Postup řady stran, které se chtějí spojit proti ve většině krajích vítěznému ANO proto označil za nesportovní.

Česko má za sebou první den krajských a senátních voleb. Budou pokračovat ráno

Volební místnosti, kam přicházeli lidé v pátek odpoledne vybírat krajské zastupitele a senátory, se ve 22 hodin zavřely. Volby však pokračují, kdo dosud nehlasoval, bude mít možnost v sobotu od 8 do 14 hodin. Podle odhadů volebních komisařů přišlo dosud asi 20 až 30 procent voličů. První den voleb se policisté začali zabývat údajným organizovaným svážením voličů k jedné z místností.

Ekonomická pomoc není dostatečná, kritizovala v superdebatě opozice. Podle koalice kabinet krizi zvládá

Po sérii předvolebních debat, v nichž se představili lídři politických sil v jednotlivých krajích, nabídla ve čtvrtek večer Česká televize superdebatu. O vztahu národní a krajské politiky v ní diskutovalo devět předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně. Zásadním tématem druhé části debaty byly ekonomické dopady pandemie nového koronaviru.

Superdebata ČT: Nouzový stav jsme vyhlásit museli, říká vláda. Podle opozice by nebyl potřeba, kdyby kabinet nezaspal

Vztahy celostátní a krajské administrativy jsou v posledních měsících úzce propojeny kvůli řešení epidemie koronaviru. To bylo i prvním tématem debaty devíti předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně. Podle opozice vláda zaspala, rozhoduje zbrkle, málo o svých plánech komunikuje s občany i mezi sebou. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak vyvrátil informaci o chystaném opatření na registrační formuláře v restauracích, o kterých ve čtvrtek ve sněmovně mluvil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Co čekají od příštích vedení krajů? Lídři sněmovních stran diskutovali v superdebatě ČT

Po sérii volebních debat, v nichž se v jednotlivých krajích představili lídři politických sil s největším volebním potenciálem v daném regionu, nabídla ve čtvrtek večer Česká televize superdebatu. O vztahu národní a krajské politiky v ní diskutovalo devět předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Dárce v kampani nezveřejnilo ve lhůtě 40 stran a kandidátů

Sedmnáct stran a hnutí kandidujících do krajských voleb a 23 uchazečů o senátní křesla nezveřejnilo ve lhůtě tři dny před volbami dárce a podporovatele předvolební kampaně. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí s nimi může zahájit správní řízení, ve kterém hrozí pokuta od 20 do 300 tisíc korun. Konkrétní politické subjekty, které se provinily, úřad nejmenuje.

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Spor o testování seniorů na koronavirus zdarma rozděluje Středočeský kraj. Hejtmanka Jermanová ho hájí, opozice kritizuje jako nebezpečný populismus

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že příští týden bude omezeno shromažďování lidí hlavně ve volnočasových aktivitách. Mají kandidáti na hejtmana ve Středočeském kraji dostatek informací o vývoji situace a jak by postupovali v řešení koronavirové krize?  Diskutovali o tom v debatě.

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.

První vlnu koronaviru zvládl Ústecký kraj dobře, lídři by chtěli centrální sklad pomůcek nebo více odběrových míst

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý doporučil školám, aby ředitelé v pátek vyhlásili ředitelské volno a školy zůstaly zavřené. Čtyřdenním volnem by pomohli zpomalit rychlost nákazy. Kraj je přitom přímo zřizovatelem některých škol. Přijímají doporučení volební lídři a jak se podle nich Ústecký kraj popasoval s koronavirovou krizí?

Návrhy zákonů z krajů nebývají úspěšné, za končící volební období prošly tři

Pravomoc navrhovat zákony a předkládat je parlamentu ke schválení mají vedle poslanců, Senátu a vlády také krajská zastupitelstva. Příliš často však tuto možnost nevyužívají. Důvodem je podle představitelů regionů hlavně nižší šance na schválení. Za končící volební období došly z krajů až k podpisu prezidenta celkem tři zákony. Dalších 13 leží ve sněmovně a většina z nich teprve čeká na projednání. A pokud se na ně do roka nedostane, spadnou takzvaně pod stůl. Celkem se v tomto volebním období k poslancům dostalo 16 předloh z regionů.

Obce obstarávají dezinfekce a roušky. Voliči k urnám zamíří za 14 dní

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývají dva týdny. Připravují se na ně centrální úřady a statistici i jednotlivé radnice. Pořizují dezinfekce a začínají distribuovat hlasovací lístky. Školení komisařů se kvůli pandemii přesouvají na internet.
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

Kraje už připravují hlasování z auta. U krajských a senátních voleb bude asistovat i armáda

Jihomoravský a Zlínský kraj už připravují volební místa, která budou určena pro lidi v karanténě. Takzvaná drive-in volební místa, kde se v krajských a senátních volbách bude hlasovat přímo z auta, zajišťují krajské úřady společně s Armádou ČR. Drive-in by měl být v každém okresním městě – například ve Zlíně na parkovišti u heliportu nemocnice, v Uherském Hradišti u vlakového nádraží nebo v Brně před výstavištěm.
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.