Ministr zdravotnictví Prymula musí lépe komunikovat s ostatními resorty, říká senátor Drahoš

Interview ČT24: Jiří Drahoš (zdroj: ČT24)

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) musí podle senátora a předsedy senátního výboru pro vzdělání a vědu Jiřího Drahoše (STAN) lépe komunikovat s ostatními resorty. Jeho letmá zmínka o volném pátku přidělala ředitelům škol půl dne práce, říká. V pořadu Interview ČT24 Drahoš hovořil i na téma uzavírání škol nebo vývoje české vakcíny proti koronaviru.

„Bylo mi celkem jasné, že nevydrží do konce,“ říká o bývalém ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) Drahoš. „Byla jen otázka času, kdy ho premiér obětuje,“ komentuje jeho odchod z čela resortu, přesto, že Vojtěch uvedl, že rezignoval z vlastního rozhodnutí.

Podle Drahoše, který s Vojtěchem také několikrát napřímo jednal, byl bývalý ministr velmi komunikativní. „Jeho největší slabinou ale bylo, že nedokázal v pravou chvíli bouchnout pěstí do stolu,“ říká. V tom by se podle něj mohl nově nastupující ministr, epidemiolog a bývalý zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula od Vojtěcha lišit.

Prymulu ale Drahoš kritizoval za nedostatečnou domluvu se zbytkem kabinetu. „Přál bych si, aby nový ministr zdravotnictví dobře komunikoval s ostatními členy vlády. Například s ministrem školství,“ uvedl Drahoš. „Aby se členové vlády dozvídali od jiného ministra až na tiskové konferenci, že se něco bude dít, by se nemělo stávat,“ říká senátor a naráží na Prymulovo prohlášení z úterní tiskové konference, kdy bez předchozí domluvy s ministerstvem školství oznámil, že by ředitelé škol měli zvážit, zda nevyužít pátek před prodlouženým víkendem jako ředitelské volno.

Zároveň ale Drahoš oceňuje dosavadní fungování škol. „Beru tento režim jako přijatelnější než plošné uzavírání,“ říká. „Byl bych velmi rád, kdyby se o zavírání prvního stupně vůbec nemluvilo, protože socializace dětí, sociální kontakty jsou velmi důležité,“ vysvětluje.

Vývoj české vakcíny čeká nejtěžší fáze

Prymulovo jmenování do čela ministerstva zdravotnictví byla podle Drahoše logická volba. „Čekal jsem to,“ říká. Že židle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví po Prymulovi zůstává neobsazená, není podle Drahoše problém. „Pro ten celooborový výzkum je tady Rada pro výzkum, vývoj a inovace, ta se, pokud vím, nemění. Z mého pohledu mi přišlo vyčlenění zdravotnictví a vyčlenění člověka pro výzkum ve zdravotnictví jako nadbytečné,“ vysvětluje.

Stejně tak není podle Drahoše nutné, aby se Česko věnovalo vývoji své vlastní vakcíny proti koronaviru. „Z mého pohledu jsou to vyhozené peníze,“ komentuje snahu českých vědců. Ti ve středu oznámili, že dokončili první fázi vývoje. „V současné době se ve světě testuje přes 40 vakcín, z toho devět je ve třetím, závěrečném stádiu klinického testování,“ komentuje to Drahoš. „Ten tým teď čeká to nejhorší a nejnáročnější, a to, kde sežene stamiliony korun na klinické testování,“ dodává.