Začátek školního roku ovlivní koronavirová opatření. Některé školy nasadí roušky, jiné nikoli

Události: Začátek školního roku ovlivní koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

Začátek nového školního roku doprovodí letos přísnější hygienická pravidla proti šíření koronaviru. Roušky ve školách nejsou povinné, ale mohou si je vyžádat ředitelé. Šestnáct škol už také oznámilo, že se 1. září kvůli karanténě neotevřou a výuka začne na dálku.

Zavřené zůstanou například dvě základní školy ve Zlínském kraji kvůli covidu-19 mezi zaměstnanci. Podle médií neotevře ani sportovní gymnázium v Kladně, základní škola v Pečkách na Kolínsku či ZŠ Husova v Jičíně, kde je v karanténě šest pedagogů.

Kvůli koronavirové nákaze vláda nařídila uzavřít 11. března všechny školy. Do konce minulého školního roku provoz už plně neobnovily a docházka byla omezená. V plném počtu tak školáci do tříd zamíří skoro po šesti měsících. Ministerstvo školství vydalo před dvěma týdny manuál, jak by vzdělávací instituce měly v novém školním roce postupovat. Cílem je omezit šíření nákazy, aby se školy nemusely zavírat.

Směrem k manuálu se objevila kritika. Vymezil se proti němu například náměstek libereckého primátora Ivan Langr (SLK). Podle něj jsou pokyny nepřehledné a přenáší odpovědnost na ředitele. Upozorňuje například na to, že ředitelé mají rozhodovat o tom, jestli žáci navštíví třeba divadlo. Dle Langra je to nešťastné, protože divadla běžně fungují, a nevidí proto důvod omezovat jejich návštěvy pro žáky škol.

„My jsme nedoporučili nic navíc oproti manuálu. Je na ředitelích, aby se pokynů drželi a doporučení přijali po svém. Pravdou je, že se trochu bojím, že pokud ministerstvo napíše ‚neporučujeme', většina ředitelů to bude brát jako závazný pokyn,“ komentuje Langr.

Některé základní školy tak nově zakážou rodičům vstup do budovy nebo pustí do učeben rodiče prvňáčků pouze s rouškou. Podle manuálu by měla být k dispozici dezinfekce, častěji se má větrat a uklízet. Ředitelé by se měli snažit omezit potkávání žáků z různých tříd.

Třeba na základní škole ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku roušky děti ani pedagogové mít nebudou. Žáci ale budou muset omezit pohyb na chodbách a v jídelně se střídat po jednotlivých ročnících.

„Stoly se budou dezinfikovat vlastně před a po každém jídle a pedagogičtí zaměstnanci budou pomáhat s tím, že budou dětem dávat příbory, saláty a tak dále, a v tomhle případě budou muset mít jednorázové rukavice a roušky,“ uvedla pro ČT ředitelka školy Barbora Mazurová. Omezit tu také chtějí pohyb dětí na chodbách a zmenšit skupiny žáků v družinách.

Pražští prvňáčci dostanou roušky, plošně povinné ale ve školách nebudou

Opatření se budou zavádět podle takzvaného semaforu rizika nákazy. Na něm se Praha minulý týden podle epidemiologů dostala do oranžové barvy, při níž by se měly roušky nosit. Hygienici to nenařídili, podle nich je rozhodnutí na ředitelích škol.

Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý uvedl, že školy v hlavním městě informace k nošení roušek nedostaly. Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) po jednání magistrátu s hygieniky hlavního města avizoval, že hlavní město plošně roušky ve školách nezavede. Je podle něj na zvážení každé školy, aby podle lokální situace rozhodla o případném nasazení roušek. Každý prvňáček podle Hlubučka dostane látkovou roušku.

Například v pražské škole Květnového vítězství bude 1. září bez roušek, ve škole v Křesomyslově ulici však budou povinné. Třeťáci Matyáš s Dannym se to dozvěděli v pondělí. Oběma vadí, že se jim s rouškou zamlžují brýle.

„Já jsem se to dozvěděla dneska, z mailu, takže vlastně nemám ani dost roušek, až odjedete, půjdu roušky šít nebo shánět nějaký pytlíky,“ postěžovala si matka obou chlapců. Matyáš i Danny jsou ale rádi, že jim škola po skoro půlroce začne. 

„Nechali jsme rozhodnutí na ředitelích škol, zda ve škole podle stavebně-technických podmínek, podle počtu vyučujících, podle počtu kolektivů, podle zdravotního stavu dětí roušky používat, či nikoliv,“ konstatovala šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová s vysvětlením, že při výuce by se musely roušky často měnit a žák s učitelem na sebe potřebují vidět.

„Nepředpokládám, že se situace v dalších 14 dnech změní. Počítáme s tím, že ve školách se onemocnění vyskytne,“ řekla dále Jágrová. Hygienici podle ní právě proto chtějí, aby ve školách fungovaly homogenní skupiny, aby bylo snadné identifikovat kontakty nemocných. „Nepočítáme s tím, že bychom zavírali školy, pavilony. Vždy se to bude týkat konkrétního kolektivu, kde se onemocnění vyskytne, a vždy to bude záležet na místních podmínkách,“ avizovala dále hygienička.

Počty nakažených nyní rostou i v okresech Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město, které jsou podle semaforu zelené. Školy v těchto okresech by měly omezit vstup cizím lidem a schůzky s rodiči by se měly konat on-line. K přechodu na distanční výuku by mohl vést červený stupeň pohotovosti. Na dálku se budou učit i děti ze tříd, kde kvůli výskytu nákazy bude víc než polovina školáků v karanténě. Dálková výuka bude na rozdíl od jara povinná.

UK: Školství (zdroj: ČT24)

Jaro způsobí velké rozdíly ve znalostech, soustřeďte se na jazyky a matematiku, radí ministerstvo

Do lavic by mělo v úterý usednout 108 tisíc prvňáčků, celkem by do základních a středních škol mělo přijít 1,4 milionu žáků. Kvůli demografickému vývoji jich je proti loňsku asi o 18 tisíc méně.

V základních školách by se podle ministerstva mělo vzdělávat asi 961 tisíc dětí, tedy přibližně o osm tisíc více než loni. Do denní formy oborů vzdělávání středního, s výučním listem nebo s maturitou má nastoupit kolem 408 tisíc žáků, meziročně zhruba o deset tisíc víc.

Odborníci upozorňují, že po několikaměsíční dálkové výuce vznikly ve znalostech a dovednostech dětí velké rozdíly. Učitelé by tomu měli přizpůsobit výuku. Podle ministerstva by se měli zaměřit hlavně na základní látku a předměty, jako jsou čeština, matematika a cizí jazyky.

Podzimní prázdniny připadnou na čtvrtek 29. října a pátek 30. října. První pololetí skončí ve čtvrtek 28. ledna 2021, poslední školní den bude ve středu 30. června 2021.