Máme ještě šanci vybudovat testovací kapacity, vláda ale hodně času prováhala, tvrdí místopředsedkyně Pirátů

Interview ČT24: Olga Richterová (Piráti) (zdroj: ČT24)

Testování bude na podzim, kdy se případná druhá vlna koronaviru může spojit s epidemií chřipky, důležité, míní 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která byla hostem Interview ČT24. Ovšem vláda podle ní ve věci dostatečných kapacit ztratila spoustu času. „Představte si situaci na podzim, kdy každý člověk s příznaky chřipky půjde na testování. Na takový nápor určitě nejsme připraveni, to vědí všichni,“ řekla.

Kabinet podle ní nepodnikl dostatek akčních kroků, kterými by se připravil na potencionální druhou vlnu epidemie. „Vláda bohužel prováhala čas na přípravu, teď máme poslední šanci vše dohnat,“ míní.

Podle Richterové je potřeba do podzimu vybudovat novou strategii testování, kdy by se denně zvládlo otestovat aspoň 30 tisíc vzorků. „Ta čísla se opírají o zkušenost a rozsah testování, který zvládli například v Dánsku nebo Estonsku. Je rozumné dostat se na takovou kapacitu,“ vyzvala poslankyně.

„Chytrá karanténa je těžkopádná,“ tvrdí Richterová

Systém chytré karantény podle Richterové není příliš efektivní. Karanténa funguje stejně, jako fungovala podle starého modelu, a to sice, že je potřeba mít proškoleného trasovače, tvrdí. Richterová je názoru, že vláda navíc nepodpořila v dostatečné míře aplikaci eRouška, která by mohla výrazně pomoct k vyhledání kontaktů nakažených. „Karanténa není chytrá, ale spíš stále taková těžkopádná,“ řekla.

Nebyla však pouze kritická a pochválila kabinet za rychlou reakci na první vlnu pandemie. Zároveň poděkovala všem občanům za jejich obětavost a zodpovědnost. „Lidé byli neskutečně disciplinovaní. Každý, kdo mohl pomáhat, se zapojil. I ti, kteří pomáhat nemohli, alespoň zůstali doma.“ Ocenila i nasazení dobrovolníků, kteří během krize vypomáhali v různých směrech.

Richterová je ráda za vznik nového systém pohotovostních stupňů ⁠v českých regionech. Podle ní je potřebné mít srozumitelný a koordinovaný popis toho, co očekávat, aby mohli lidé dopředu plánovat. Pirátská strana podle ní apelovala na vznik semaforu již delší dobu. „Otázka je, proč byl zaveden až teď,“ konstatovala místopředsedkyně Pirátů.

Větší důraz na prevenci

Richterová vyzvala občany k většímu důrazu na prevenci. Ta by podle ní mohla značně pomoci na podzim, kdy nastane chřipková epidemie. „Je lepší si zařídit vše potřebné již teď, například předpisy léků na delší dobu, nebo si dojít na preventivní prohlídku,“ apelovala.

Kvůli koronaviru se podle ní nesmíme zapomínat, že hlavní příčiny úmrtí u nás jsou infarkty, nádory a jiné nemoci. U těchto onemocnění šetří podle Richterové prevence nejenom zdraví, ale i finanční prostředky. „Myslíme si, že by zdravotní pojišťovny společně s vládou měly více spolupracovat v podpoře prevence, například posílení distribuce vitamínových doplňků. I to může přispět k mírnějšímu průběhu případné druhé vlny.“

Ke koronaviru se podle Richterové má přistupovat s respektem, ale už z něj nemít hrůzu. Důležitá je opatrnost, dodržování hygienických nařízení a pokud možno vyhýbání se přelidněným místům. „Lidé by neměli chodit tam, kam nutně nemusí. Třeba na dovolenou je lepší nejet na ta nejpřecpanější místa, ale raději zvolit destinaci, kde je riziko nákazy nižší.“