Do metra i nadále jenom s rouškou. Na Karvinsku se opatření ještě zpřísní

Události ČT: Do metra i nadále jenom s rouškou (zdroj: ČT24)

Nadcházející vlna rozvolnění koronavirových restrikcí se nebude v plném rozsahu týkat Prahy ani Moravskoslezského kraje. Lidé budou muset nadále nosit roušky ve veřejné dopravě či při vnitřních hromadných akcích. Na Karvinsku, které je nejhůře postiženým regionem, stávající režim dokonce zpřísní. Ministerstvo zdravotnictví tam od úterý zakáže návštěvy nemocnic a omezí účast na hromadných akcích. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) v kraji panuje problém s testováním, lidé také nedodržují nařízenou karanténu.

V Česku v neděli přibylo 305 lidí s pozitivním testem na covid-19. Růst více než o tři stovky byl teprve počtvrté od doby, kdy bylo v Česku potvrzeno rozšíření pandemie této nemoci, čísla ovšem výrazně rostla už od pátku. Epidemiologové však o víkendu ubezpečili, že výrazný nárůst počtu nemocných je důsledkem intenzivního testování na Karvinsku.

Na rozdíl od většiny Česka, kde se od středy opatření zmírní, se proto na Karvinsku a Frýdecko-Místecku naopak zpřísní, a to už od úterý 30. června do odvolání. Na hromadných akcích venku i ve vnitřních prostorách bude moci být ve stejný čas nejvýše sto lidí, případně na stadionech sto lidí v každém sektoru. Platit bude i povinnost dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky 29. června (zdroj: ČT24)

Opatření zasáhnou i koupaliště a restaurace

Opatření se týkají i přírodních a umělých koupališť v těchto regionech. Navíc na těch nejmenších koupalištích mohou být opatření ještě přísnější, protože na deset metrů čtverečních může být jenom jeden návštěvník. 

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude rovněž od úterý v restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb možný prodej v čase od 23:00 do 08:00 pouze výdejovým okénkem, i to ale budou muset pracovníci pravidelně dezinfikovat.

„V ranních hodinách jsme udělili výjimku pouze zdravotním zařízením, sociálním službám, věznici a hotelovým restauracím, které jsou ráno zvyklé podávat snídaně,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. 

Devadesátka ČT24: Koronavirus v ČR – vlna rozvolnění a lokální ohniska (zdroj: ČT24)

Maďar: Je potřeba předejít většímu setkávání lidí

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních s pobytovými službami budou zakázány návštěvy. Zaměstnanci a přijímaní klienti zařízení budou muset být testováni na covid-19. „V tuto chvíli je důležité předejít většímu setkávání občanů, proto bychom za epidemiology chtěli veřejnost v zasažených lokalitách požádat o zdrženlivost a zvýšenou pozornost,“ řekl epidemiolog Rastislav Maďar.

Mnoho pozitivních případů vzniká podle něj zbytečně. „Pokud někteří občané z lokálních ohnisek cestují do dalších regionů naší republiky, doporučujeme jim nosit roušky, pokud jsou v blízkosti jiných osob nebo uvnitř budov,“ upozornil.  V nejvíce postižených oblastech Moravskoslezského kraje budou také muset zaměstnavatelé zařídit, aby se pracovníci jednotlivých směn potkávali co nejméně.

S rouškou do metra, do tramvaje bez

V Moravskoslezském kraji zůstanou v platnosti některá opatření i po 1. červenci. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku lidé budou muset nosit roušky i ve vozidlech veřejné dopravy a uvnitř budov, to ale neplatí například pro Ostravu nebo Opavsko. Obce v lokálních ohniscích pak podle Svrčinové bude probíhat i dezinfekce veřejných prostranství. Naopak v Praze povinnost nosit roušky v MHD zůstane, ovšem jenom v metru, netýká se to tramvají ani autobusů. 

Lidé, kteří cestují za prací v Moravskoslezském kraji přes hranice, budou muset každýc deset dní předkládat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu na covid-19. Důvodem je podle ministerstva velký nárůst nakažených právě u této skupiny lidí.

V počtu nakažených už Moravskoslezský kraj předstihl Prahu

 V okrese Karviná je aktuálně nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. Za posledních sedm dní bylo potvrzeno 181 pozitivních případů na sto tisíc obyvatel. V sousedním okrese Frýdek-Místek, který je v současnosti druhým nejvíce postiženým regionem v Česku, je to 32 případů na sto tisíc obyvatel.

Moravskoslezský kraj je v současnosti nejhůře postiženým krajem a předstihl Prahu. Laboratoře tam dosud odhalily 2644 nakažených, v hlavním městě jich zatím bylo 2506.

Jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana Vondráka (ANO) panuje problém s testováním pracovníků v dolech. „Není možné, aby lidé nedocházeli na testy. Apeloval bych na vedení OKD,“ řekl hejtman po jednání krizového štábu. Otestovat by se podle něj mělo 4300 lidí, zatím bylo na přítomnost koronaviru ale testováno asi jen 2750 lidí.

Mluvčí OKD Naďa Chattová ale řekla, že firma neeviduje problémy s tím, že by se zaměstnanci nechtěli dostavit k odběrům. „Naopak testování probíhá velmi hladce. Důkazem jsou tisíce odebraných vzorků. Toto opatření je nařízeno hygieniky a zaměstnanci ho musí dodržet,“ řekla. Počet odebraných vzorků podle ní odpovídá plánu.

Někteří lidé také podle hejtmana také nedodržují nařízenou karanténu, což vede k dalšímu šíření nákazy. „U značného počtu lidí zjišťujeme, že chodili do práce, byť měli lehké příznaky onemocnění jako rýma, ztráta čichu, zvýšená teplota,“ popsala Svrčinová.

„Pokud nebudou v karanténě a budou se procházet po okolí nebo dokonce chodit do restauračních zařízení, nemůžeme se dočkat ničeho dobrého,“ řekl Vondrák. Opět proto apeloval na zaměstnavatele, aby na dodržování karantény svých pracovníků dohlíželi.

Primátor Frýdku-Místku zpřísnění vítá

Přísnější opatření, která pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko začnou platit v úterý, vítá například frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD). „Doufám, že lidé budou zodpovědní a budou respektovat přísnější nařízení epidemiologů,“ řekl.

Region sousedí s Karvinskem, kam spousta lidí dojíždí za prací a kde je v dolech ohnisko nákazy. „Jsme úzce propojeni. Proto se situace zhoršuje i u nás. Myslím, že řada lidí chce rozvolňování zbytečně urychlit a pořádat různé akce. Musíme být ale trpěliví a vydržet. Snížení maximálního počtu lidí na jedné akci vítám,“ dodal.

Podle starosty Bohumína Petra Víchy (ČSSD) ale dokazují plošně zaváděná opatření napříč karvinským okresem, že chytrá karanténa v praxi nefunguje. „Kdyby fungovala, tak by se opatření zaváděla pouze tam, kde jsou lokální ohniska a ne napříč celým okresem. Proto jsem zvědav, zda vláda počítá i s plošnými kompenzacemi pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, když u nás značně omezuje život i podnikání,“ řekl.

Lokální ohnisko se také objevilo na Liberecku. Přestože tam ještě v polovině června případy nepřibývaly, jejich počet začal 18. června narůstat. Šlo zejména o obyvatele ubytoven a zahraniční pracovníky v průmyslových zónách. Podle krajských hygieniků se ale situace uklidňuje.

„Není potřeba nařizovat další opatření, Liberecký kraj bude ve fázi dalšího rozvolňování. My se budeme soustředit na ohniska,“ řekla Jana Prattingerová z krajské hygienické stanice. Lidé nakažení koronavirem v ohnisku podle ní mají lehký průběh nemoci. V nejpostiženějším libereckém závodě Magna Exteriors (Bohemia), kde nemocnělo 25 pracovníků, zůstávají přísná hygienická opatření.