V Česku chybí šest tisíc učitelů a může být hůř. Novela má do škol dostat odborníky

Události: Nedostatek učitelů v Česku (zdroj: ČT24)

Školní rok končí, právě nyní ale ředitelé nejvíc shání učitele. Chybí jich tisíce a situace se podle prognóz bude zhoršovat. Inspekce navíc zatím neví, kolik kantorů kvůli koronavirové krizi odejde do penze dříve, než zamýšleli. Pomoci má novela zákona, která chce usnadnit zaměstnávání nepedagogických vysokoškoláků.

Dlouhodobě se s nedostatkem učitelů potýká například základní škola ve Slaném. Ředitelka Věra Bělochová aktuálně poptává jazykáře a učitele hudební výchovy. „V současné době sháním tři učitele. Něco už mám rozjednáno. Když mi to nevyjde, tak čtyři,“ líčí ředitelka školy.

Nedostatek učitelů řeší různě. Třeba Veronika Pastýříková zatím pedagogickou fakultu nedostudovala, jako problém to ale v praxi nevidí. „Studuji poslední ročník vysoké školy, ale nepociťuji to,“ popisuje. Její kolega Tomáš Caska působí na druhém stupni, učitelství ale nikdy nestudoval – absolvoval zemědělskou univerzitu. Přesto se rozhodl nastoupit a vzdělání si doplnit později.

České školní inspekci ředitelka Bělochová vysvětlila angažování těchto kantorů tím, že prokázala, že nové učitele sháněla intenzivně. Tím splnila podmínku a neporušila pravidla.

Podle průzkumů ministerstva školství chybělo už loni v září ve školách až šest tisíc učitelů. Za čtyři roky jich podle odhadů může chybět až jedenáct tisíc. Průměrný věk vyučujících je navíc v tuzemsku vysoký – 47 let.

„Je třeba počítat s rizikem, že někteří učitelé vyššího věku, kteří původně před třemi čtyřmi měsíci ještě nezamýšleli, že by odešli mimo školy, své rozhodnutí dnes uspíší,“ upozorňuje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Učit by mohli i odborníci

Pomoci má novela zákona, která nyní leží v dolní komoře parlamentu. Na základních i středních školách by podle ní nově mohli učit i vysokoškoláci nepedagogických oborů a být rovnou posuzováni jako kvalifikovaní, pokud přislíbí, že si do tří let vzdělání doplní.

„Je velmi důležité otevřít sekundární kanál a kromě toho, že dnes tam působí takzvaně na výjimku lidé z praxe, tak poskytnout také podporu, aby si doplnili vzdělání,“ komentuje legislativu ministr školství Robert Plaga (ANO).

S novelou ale nesouhlasí školské odbory. Podle nich je na základních školách pedagog potřeba. Odborníci – kupříkladu fyzici – by měli učit až na školách středních. „Podle nás se mělo ministerstvo zaměřit jiným směrem. Podporou pedagogických fakult, podporou studentů pedagogiky ve větší míře učit,“ konstatuje předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Kabinet doufá, že učitele do škol dostane i postupné zvyšování platů. V příštím roce by dle plánu měly vzrůst o devět procent.