Nepedagog pedagogem. Ministerstvo navrhuje, aby na základních školách mohl učit kdokoli s titulem

Události: MŠMT navrhuje možnost, aby učili i lidé bez pedagogického vzdělání (zdroj: ČT24)

Učitelé na základních školách možná nebudou muset být absolventy pedagogických fakult. Stačil by jim diplom z jakékoli vysoké školy. Umožnit to má novela, kterou se bude zabývat Poslanecká sněmovna. Jde o jeden z kroků, který má přispět k řešení nedostatku učitelů. Těch může do pěti let scházet až jedenáct tisíc. Pokud projde schvalovacím procesem, mohla by novela začít platit od září 2020.

Už nyní ve školách schází zhruba 1800 učitelů a výhled není o moc optimističtější. Průměrný věk pedagogů přesahuje 47 let, těch do 30 let je pouhých 8,5 procenta. Věk učitelů je vyšší zejména u nedostatkových aprobací, v některých případech je to podle ministerstva alarmující. Například fyzikářům na středních školách je v průměru kolem 51 let.

Připravená novela má umožnit ředitelům škol zaměstnat absolventy magisterských oborů jako kvalifikované pedagogy. Vysokoškoláci bez pedagogického vzdělání mohli zatím působit jen na středních odborných školách. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ale chce, aby mohli učit i na školách základních kromě prvního stupně všechny předměty.

„Je to rozšíření pravomocí ředitelů škol s tím, že se otvírá po nástupu do školy tříletá lhůta na dodělání si doplňujícího pedagogického studia,“ přibližuje ministr Robert Plaga (ANO). Odbory nicméně trvají na tom, že pedagog má mít vystudovaný především učitelský obor. Podle předsedy Františka Dobšíka představuje novela průlom do kvalifikačních předpokladů.

Ředitelka ZŠ Dolní Břežany Iva Fischerová možnost přivítat v učitelském sboru lidi z jiných oborů jednoznačně vítá. „Je to nejenom řešení problému s nedostatkem učitelů, ale myslím si, že pro celý školský systém může být i okysličující, když lidé z jiných oborů nebo se zkušenostmi z jiných oborů a z praxe do škol nastoupí,“ soudí.