Roušky by mohla většina obyvatel úplně odložit do konce června, míní Vojtěch

Události: Roušky by mohla většina regionů odložit do konce června (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by mohli Češi ve většině regionů odložit roušky prakticky zcela – a to nejpozději do konce června. O dalším uvolňování opatření jednali v úterý epidemiologové. Zabývali se třeba také navýšením maximálního počtu osob na hromadných akcích. Jejich návrh musí schválit ministr zdravotnictví.

„Můj osobní názor je, že do konce června, a teď neříkám jestli 22. nebo na konci června, by mělo dojít k určitému rozvolnění roušek,“ uvedl Vojtěch.

Povinnost nosit na některých místech roušku by dál měla platit v regionech s vyšším denním nárůstem pozitivních testů na koronavirus. „Máme regiony, které jsou více postižené, je to Karvinsko, Praha a částečně Olomoucko. Budeme se snažit více lokalizovat ta opatření,“ doplnil Vojtěch v pořadu Události, komentáře

Třeba v Praze, kde zdravotníci odhalí zhruba dvě desítky nových případů nákazy denně, by lidé měli nosit roušky dál. Omezení by mohlo nadále platit také v některých částech Středočeského nebo Moravskoslezského kraje. Tam za posledních 24 hodin epidemiologové zaznamenali dalších 10 nakažených, celkem jich je v regionu přes 1800.

Vojtěch v pořadu Události, komentáře rovněž konstatoval, že to, že někdo přijede například z některého z lokálních ohnisek do regionu, ve kterém již roušky nebudou povinné, půjde jen těžko identifikovat.

Kromě roušek epidemiologové jednali také o navýšení počtu osob na hromadných akcích. Zatím jich může být maximálně 500. Od pondělí by se ale jejich počet mohl zdvojnásobit. Konat se také budou moci veletržní akce, a to až do 5 tisíc návštěvníků.

Týdenní aktualizace „barevné mapy“ pro cesty do zahraničí

Od poloviny června mohou také Češi bez omezení cestovat do většiny evropských zemí. I nadále ale platí „barevná mapa“. „Dohodli jsme se, že budeme dělat aktualizaci na týdenní bázi, vždy v pondělí. Pokud lidé jedou do země, která už je oranžová, tak musejí počítat s tím, že ta situace v té zemi není úplně dobrá a že pokud tam jedou třeba na 14 dní, tak se může změnit na červenou. Takže po návratu budou muset jít na test nebo do karantény,“ vysvětlil Vojtěch. 

Ministr také připomněl, že uvolnění pro cesty mimo Evropu budou koordinovaná na úrovni Evropské unie. „Tady má Unie deadline do konce měsíce, kdy by chtěla zveřejnit přístup k těmto zemím,“ dodal.