Více než pětina lidí si myslí, že otevření škol přišlo pozdě. Třetina by naopak ještě počkala

Téma OVM: Návrat do škol, termíny maturit a investice do online výuky (zdroj: ČT24)

S otevřením škol, tak jak jej naplánovala vláda, souhlasí 45 procent dotázaných lidí. Podle průzkumu společnosti Kantar si pětina myslí, že se měla obnovit normální výuka už dříve, naopak třetina dotázaných by uvítala, kdyby byly školy dál na nějaký čas zavřené. Ministr školství Robert Plaga (ANO) a poslanec za Piráty Lukáš Bartoň se shodují, že omezeného studia na dálku se učitelé zhostili dobře. Bartoň by si ale představoval větší investice do online výuky. Jen letos by se jednalo o miliardu. Robert Plaga s filozofií „počítač do každé rodiny“ ale nesouhlasí a místo plošného řešení je pro systémové.

Podle exkluzivního průzkumu společnosti Kantar pro Otázky Václava Moravce si pětina lidí myslí, že se školy po koronavirových opatřeních otevřely pozdě - více dotázaných je ale naopak pro to, že vláda se záměrem obnovit výuku ve školních lavicích, měla ještě počkat. Nejvíce respondentů ze vzorku 1200 lidí ale s rozhodnutím otevřít školy souhlasí. 

V současné době již probíhá rozvolňování opatření a návrat některých dětí do škol. Jaký z následujících postojů je Vám nejblíže?
Zdroj: 18. 5. až 5. 6. 2020/technologie CATI/1200 respondentů/Kantar CZ pro ČT

Piráti chtějí ještě letos miliardu do online výuky, Plaga to odmítá

Před měsícem po dvouměsíční pauze se v rámci větší vlny uvolňování vrátili se žáci posledních ročníků do základních a středních škol. Nadále ale platí přísná opatření. Studijní skupiny mohou mít maximálně patnáct žáků. Rouška se nosit nemusí, ale jen v případě, kdy je dodržen určený rozestup.

V bezprecedentní pandemické situaci čelili studenti i učitelské sbory náročné situaci. Výuka probíhala dlouhou dobu jen přes internet. „Byli jsme do toho vržení a učitelé se toho zhostili dobře,“ tvrdí místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Lukáš Bartoň (Piráti).

Dodává ale, že „až patnáct procent žáků se neúčastnilo online výuky.“ Důvodem prý byla absence techniky kvůli horším sociálním poměrům. „V případě, že proběhne druhá vlna a bude od září online výuka, tak musíme pokrýt tyto studenty, aby se mohli účastnit online výuky.“ Jedná se podle něj zhruba o 174 tisíc dětí a stát to bude řádově jednu miliardu. 

Ministr školství Robert Plaga ale plošné opatření odmítá. „Budu podporovat systémové dovybavení škol. Ale to neznamená, že ministerstvo školství bude kupovat počítače do každé rodiny.“ Plaga požádá na vybavení do škol o miliardu navíc až v rozpočtu na příští rok. Podle Bartoně to je ale pozdě a částka nestačí.

Plaga na to zareagoval, že ještě letos by mohly o peníze na techniku pro online výuku požádat obce. „Pokud se vláda dohodne na navýšení prostředků pro obce v rámci kompenzací, tak já to jedině podpořím,“ uvedl Plaga. Peníze by ale podle něj musely jít do škol. 

Plaga v diskuzním pořadu Václava Moravce také uvedl, že bude žádat ministerstvo financí o miliardu na neinvestiční vybavení škol – to ale až z rozpočtu pro příští rok. Školy by peníze mohly použít na školení či pomůcky. Podle Bartoně však nejsou požadavky ministra školství dostatečné. „Pokud se bavíme o té miliardě, tak to je absolutní minimum ještě teď do podzimu. Pokud se bavíme o systémovém řešení, to bude daleko dražší,“ uvedl.

Letos se koná jen jeden termín maturitní zkoušky, příští rok opět dva

Příští týden se bude kabinet Andreje Babiše (ANO) zabývat sněmovním návhrem poslance Jiřího Miholy (KDU-ČSL) na usnesení vlády. Chce zavést dva termíny maturitní zkoušky ještě letos.

Jak ministr školství Plaga, tak pirátský poslanec Bartoň se ale shodují, že návrh přišel pozdě a jsou přesvědčeni, že neprojde. „Příští rok už se ale vrátíme k normálu a budou dva termíny maturitních zkoušek,“ dodává Plaga.