Kauza Rath vrcholí, exposlanec je ale bez obhájce

Praha - U Krajského soudu v Praze se blíží vyvrcholení kauzy doktora Davida Ratha, tento týden mělo dojít na závěrečnou řeč obhajoby a obžalovaného, kterému státní zástupce Petr Jirát navrhl trest nejméně devítiletého vězení a propadnutí majetku. Exposlanec Rath ale v tuto chvíli nemá advokáty, původním vypověděl plnou moc a nový ho nakonec nebude obhajovat, jedná se totiž o strýce soudce. Soudní líčení je proto přerušeno. Bývalý sociálnědemokratický hejtman čelí obvinění z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Od počátku svou vinu odmítá a tvrdí, že jeho případ je politický monstrproces.

Rath původním obhájcům vypověděl plnou moc minulý pátek a soudu pak tvrdil, že ho zastupuje Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který případ u Krajského soudu v Praze projednává. Advokát Pacovský ale poslal soudu e-mail s ověřeným podpisem, ve kterém píše, že případ dělat nebude, protože se mylně domníval, že jde o novou věc. Bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je totiž kvůli údajnému ovlivňování zakázek obviněn také v další části kauzy, ve které jsou vyšetřovány zejména firmy. Případ ještě nemá soud na stole. Advokát Pacovský dnes odjel na zahraniční pracovní cestu. Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi den na sehnání nové obhajoby.

Problém s novým advokátem mohl nastat kvůli spisovým značkám. Soud v únoru rozdělil kvůli průtahům kauzu týkající se 11 lidí do dvou částí. Devět obžalovaných dostalo v dubnu nepravomocně tresty od pěti do 7,5 roku vězení a podmínky, ve zbylé části je Rath a Lucia Novanská obžalovaná z organizování ovlivněných tendrů. První část má ve spisové značce rok 2013, kdy v srpnu hlavní líčení začalo. Část Ratha a Novanské má ale ve značce 2015. Advokát se proto údajně mohl domnívat, že bude řešit novou kauzu. Když se v sobotu dozvěděl, že je tomu jinak, vzal plnou moc zpět. Podle Ratha to ale nedává smysl, protože část případu ve spojení s firmami ještě není před soudem a obhájce měl ke všemu dnes přistoupit k závěrečné řeči.

David Rath u soudu
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

David Rath se chápe jako oběť politického monstrprocesu

V květnu roku 2012 protikorupční policie zadržela Davida Ratha s krabicí vína po okraj naplněnou bankovkami v hodnotě sedm milionů korun. K zásahu došlo u domu někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) v Rudné u Prahy. „Já jsem si odnášel krabici s vínem. Předtím, než krabici otevřela policie, jsem do ní nenahlížel, neotevíral jsem ji. Nevím, jak se tam dostaly peníze, co je to za peníze, kdo je tam dal, proč je tam dal,“ tvrdí bývaly ministr zdravotnictví Paroubkovy vlády a dodává, že se mu krabice na několik minut ztratila z dohledu a policie ji mohla vyměnit.

Údajný úplatek v krabici od vína je sice nejproslulejším momentem celé kauzy, ale nikoliv hlavním bodem obžaloby. Podle žalobce Petra Jiráta David Rath spolu s dalšími obviněnými, především manželi Kottovými, vytvořili promyšlený systém, který předem vybraným firmám pomohl přihrávat veřejné zakázky, z čehož měli obvinění získávat mnohamilionové podíly. Jednat se mělo především o zakázky ve zdravotnictví a stavebnictví, včetně rekonstrukce zámku Buštěhrad.

„Příjemné překvapení pro mě bylo, že státní zástupce konstatoval, že zakázky probíhaly přesně podle zákona a škoda nikomu nevznikla,“ interpretoval Rath stanovisko Jiráta. Ten soudu řekl, že tendry vypadaly navenek v souladu se zákonem, podle něj to ale neznamená, že je nemohla provázet korupce. Naopak jejich formální správnost podle něj dokládá vysokou míru promyšlenosti a konspiraci.

Projev ve sněmovně a odposlechy

David Rath ve sněmovně
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Na tehdejšího poslance Ratha byla po etudě s krabicí od vína uvalena vazba a policie požádala sněmovnu o jeho vydání. Rath v dlouhém projevu před poslanci požádal, aby byl k trestnímu stíhání vydán a obvinil pravicovou koalici ze zinscenování procesu, který měl „dehonestovat opozici a sociální demokracii.“ Ostře se opřel také do tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho. „Jen si držte palce, aby Vás hodný plukovník (tj. Kubice) nesestřelil tím, že se objeví v novinách odposlechy z kuchyně paní Nagyové,“ varoval tehdy premiéra Petra Nečase.

Státní zástupce na Ratha a dalších 10 lidí podal obžalobu s dvěma zásadními trumfy – odposlechy a výpovědí spolupracující obviněné Ivany Salačové. Desítky hodin odposlechů policie pořídila především v kanceláři Kateřiny Pancové a v její vile. Rath tvrdí, že nahrávky jsou velice nekvalitní, a aby jim porozuměl, musel si pomáhat čtením jejich přepisů. Ty ale podle něj dialogům často neodpovídají.

Úryvky z Rathova vystoupení před soudem:

„Pane předsedo, neměli byste mne titulovat obžalovaný, ale rovnou odsouzený. Odsouzený už v podstatě jsem.“

„Celá kauza je od začátku řízeným, připraveným a moderovaným procesem s určitým politickým pozadím, který má jiné cíle než odhalit nějaké korupční jednání.“

„Nikdy jsem žádné finanční prostředky v souvislosti s jakoukoliv veřejnou zakázkou nevzal. Také jsem nikdy po nikom nežádal, aby mi něco v souvislosti s nějakou veřejnou zakázkou dával, ani mi to nikdo nesliboval.“

„Nad hlavou vrtulník, kolem motorky a spousty aut. Takhle snad nevozili ani Breivika.“

„Fáma o tom, že byly nalezeny peníze pod podlahou v mém domě, je tak zažraná do veřejnosti, že to dokonce včera zopakovala ČT24. Ve spise o tom přitom není ani zmínka. Lenka Bradáčová dezinformace přecházela a nevyvracela.“

„Chtěli se zbavit sarkastického chlápka, poškodit sociální demokracii a ukázat, že vláda konečně něco udělala proti korupci.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Zásadní význam měla i výpověď bývalé podnikatelky Ivany Salačové. Ta popsala napříkad i kódovanou řeč, kterou obvinění používali. Jedna ze schůzek s Rathem, která se údajně týkala uplácené zakázky na opravu gymnázia, byla označována jako "vyšetření u lékaře„. Dalšími kódy používanými ve zprávách o gymnáziu byla podle Salačové slova hory a moře. Pancová například podle policejních záznamů z března 2012 psala, že by radši jela “k moři než do hor". Podle Salačové byly tyto výrazy domluveny dopředu a označovaly různé varianty opravy hostivické školy.

Příliš dlouhá vazba a podjatý soudce

Bývalý vrcholný představitel sociální demokracie si během procesu stěžoval na příliš dlouhý pobyt ve vazbě, kde strávil 18 měsíců, a na podjatost soudce Roberta Pacovského. V prvním případě uspěl. Ústavní soud Rathovi vyhověl, ministerstvo spravedlnosti mu uznalo náhradu škody ve výši necelých 20 tisíc korun. „Po panu soudci chci odškodění v řádu stovek tisíc,“ dodal Rath. Na Pacovského podal exhejtman hned několik stížností. Zatím byly všechny zamítnuty. Podjatost podle Ratha dokazuje například pokuta ve výši deseti tisíc korun, kterou soudce dostal od Úřadu na ochranu osobních údajů za vyzrazení chráněných údajů. 

Soud kvůli průtahům projednává Rathův případ zvlášť, v paralelním procesu však již rozsudky padly. Za manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji poslal krajský soud Petra a Kateřinu Kottovy za mříže na více než sedm let. Součástí trestu je i propadnutí majetku v celkové výši kolem čtyřiceti milionů korun. U dalších šesti odsouzených dosahují tresty od podmínek až k pětiletému žaláři. Spolupracující Ivana Salačová dostala tříletou podmínku na zkušební dobu pěti let, musí také zaplatit milion korun. Salačová také nesmí vykonávat funkce ve statutárních orgánech firem. Rozsudek není pravomocný, dva odsouzení se odvolali.

Petr a Kateřina Kottovi
Zdroj: ČT24

Tresty v kauze Davida Ratha:

  • Petr Kott: 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
  • Kateřina Kottová (Pancová): 7,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku
  • Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let nepodmíněně, peněžitý trest (500 tisíc)
  • Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let nepodmíněně, propadnutí majetku (2,5 milionu korun) a zákaz činnosti
  • Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5,5 roku nepodmíněně, propadnutí majetku (přes 2,2 milionu) a zákaz činnosti
  • Jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5,5 roku nepodmíněně, peněžitý trest (1 milion)
  • Manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest
  • Manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem 4 let, peněžitý trest (500 tisíc)
  • Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně s pětiletým odkladem, peněžitý trest (1 milion), zákaz činnosti

V posledních dnech si David Rath opakovaně stěžoval na zdravotní problémy, naposledy poté, co se potloukl při pádu z kola. Uvedl, že doufá ve zlepšení svého stavu, aby mohl přednést závěrečnou řeč. „Bude to hodně práce, protože jsme v situaci, kdy obžaloba příliš neprokazuje vinu. Devadesát procent toho, co státní zástupce říkal, byly jeho domněnky, hypotézy a dá se říci, že až takové fantasmagorické dedukce. Nemám moc důvěru v objektivitu soudu, tak budeme muset mravenčí prací v podstatě přinést jeden důkaz za druhým,“ říká David Rath a neopomíná podotknout, že celé řízení je od počátku naplánované a zmanipulované.

Kauza Rath přehledně