Kancléř Mynář tvrdil, že penzion v Osvětimanech nikdy nevlastnil. V katastru ale byla několik let zapsaná jako majitel jeho firma

Reportéři ČT: Porušení dotačních pravidel kolem penzionu, který provozuje Mynář (zdroj: ČT24)

Problémy s dotacemi na penzion Malovaný v jihomoravských Osvětimanech provozovaný Vratislavem Mynářem už potvrdily úřady a vyměřily milionové vratky. Nyní se ale ukázalo, že porušení dotačních pravidel je mnohem závažnější. Doposud kancléř tvrdil, že má penzion pouze pronajatý. Reportéři ČT ale zjistili, že po dobu minimálně tří let penzion vlastnila přímo Mynářova firma. To je přitom podle odborníků v rozporu s podmínkami dotace. Podle nich totiž penzion musela po dobu deseti let vlastnit nezisková společnost Chřibák a měla v budově provozovat ubytovnu pro sportovce. Případem se zabývaly Jana Neumannová a Adéla Paclíková v pořadu Reportéři ČT.

První dotaci poskytlo ministerstvo školství ve výši 13 milionů korun, a to spolku Chřibák. Druhou, šestimilionovou, pak ROP Střední Morava, a to Mynářově firmě Clever Management. Spolek jí totiž budovu dlouhodobě pronajal, aby nemovitost dostavila a provozovala v ní penzion.

Jenže kontrola ministerstva potvrdila, že předání do dlouhodobého pronájmu bylo v rozporu s pravidly, a vyměřila spolku téměř milionovou vratku dotace. Podle dotačních podmínek musel být zároveň po dobu deseti let majitelem a provozovatelem budovy spolek Chřibák.

„Penzion Malovaný, který provozuji, nikdy nepatřil ani mně, ani žádné z mých firem. Stačí se podívat do katastru nemovitostí,“ tvrdil Mynář na svém natočeném videu z loňského roku.

Reportéři ČT se do katastru nemovitostí podívali a zjistili, že Mynářova firma Clever Management byla několik let v katastru zapsaná jako vlastník penzionu, a to v letech 2012 až 2015.

Byly porušeny podmínky dotace?

Ministerstvo školství na dotaz, zda je to porušení podmínek dotace, neodpovědělo. „Kontrola plnění rozhodnutí o poskytnutí dotace u spolku Chřibák probíhala v roce 2019. V rámci probíhající kontroly byl ověřen zápis v katastru nemovitostí; v té době byl v katastru nemovitostí zapsán jako majitel objektu příjemce dotace. Předmětem kontroly nebyly dispozice s majetkem spolku Chřibák nebo jiných osob v minulých letech,“ uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

„Porušení té dotace bych viděl v okamžiku, kdy příjemce dotace, to je spolek Chřibák, musí být vlastníkem penzionu, což přestává platit v roce 2012, kdy se vlastníkem stává společnost Clever Management,“ říká právník a odborník na stavební právo Jan Lehký.

Podle kancléře Mynáře ale o porušení dotačních pravidel nejde. „Není v rozporu, protože budovu stále vlastní spolek Chřibák,“ tvrdí.

Jak se ale vlastnické právo pro Mynářovu firmu do katastru dostalo? „Došlo k tomu nedopatřením, které se stalo pochybením zaměstnance,“ říká Mynář.

Co říká dokument podepsaný Mynářem

Jenže na katastrálním úřadě je založený dokument, který podepsal Vratislav Mynář v roce 2012 a kterým se ohlašuje nová stavba do katastru. Tady je jako majitel budovy označena právě společnost Clever Management.

„Tohle je ohlášení nové stavby, kterou se zapisuje stavba na katastru. Vlastník pozemku, pan inženýr Mynář, souhlasí se zápisem vlastnictví ve prospěch společnosti Clever Management, kterou ovládá pan inženýr Mynář, a katastr vlastně na základě tohoto dokumentu zapisuje stavbu ve prospěch společnosti Clever Management,“ popisuje dokument právník Lehký.

Dnes budovu penzionu podle katastru nemovitostí vlastní spolek Chřibák. Ten totiž v roce 2015 uzavřel s Mynářovou firmou Clever Management dohodu o narovnání, ve které píší, že zápis na katastru neodpovídá skutečnému právnímu stavu. A že vlastníkem je spolek Chřibák.

Předseda spolku Otakar Berka (KSČM), který je zároveň místostarostou Osvětiman, se o vlastnictví budovy penzionu příliš bavit nechtěl. „Prosím vás, řekl jsem vám už jednou, že vám nebudu poskytovat žádné informace. Pokud je chcete získat někde jinde, tak si je získejte, my jsme doložili všechno tam, kde jsme doložit měli. Všechno je uzavřeno,“ tvrdí.

Berka byl v Osvětimanech také starostou. A byl to právě on, kdo z této pozice v roce 2012 podepsal úřední doklad o přidělení evidenčního čísla penzionu. I v něm se píše, že vlastníkem budovy je Mynářova společnost Clever Management.

Oddělení daňové kontroly rozhodne, zda bude dotaci vymáhat

Kvůli předchozímu porušení podmínek už dříve úřady vyměřily vratky dotací. Spolek Chřibák už ministerstvu školství vrátil necelý milion. „Byly porušeny podmínky stanovené rozhodnutím o poskytnutí dotace. Účel dotace byl dodržen, byla však porušena podmínka provozování investiční dotace spolkem,“ říká mluvčí Lednová.

Celou dotaci šest milionů korun chtěl po Mynářově firmě i ROP Střední Morava. „Společnost Clever Management dobrovolně na základě výzvy dotaci ve výši 5 milionů 994 tisíc korun v termínu nevrátila,“ říká Dana Koplíková z ROP Střední Morava. Podle ní teď úřad celý případ předá k prošetření oddělení daňové kontroly. To pak rozhodne, zda bude dotaci vymáhat.

Mynář od začátku tvrdí, že k žádným pochybením nedošlo. „Co se týká závěrů kontroly ROP, nepředstavují rozhodnutí ani jiný právně závazný úkon správního orgánu. Navíc dle odborníků na danou problematiku a právních zástupců je rozhodnutí ROP chybné,“ uvádí.