Touha po moci a luxusu, sběratelská vášeň. Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek

Události: Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze rozeslal po 18 měsících od vyhlášení rozsudek v kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Má 525 stran a mimo jiné konstatuje, že hlavním motivem trestné činnosti byla touha po moci a luxusu.

Někdejší první muž Nemocnice Na Homolce se dočkal písemného odůvodnění nepravomocného devítiletého trestu. „Budeme určitě rozporovat posouzení některých důkazů, budeme rozporovat to, že některé důkazy ve věci nebyly provedeny,“ komentuje rozhodnutí soudu advokátka Vladimíra Dbalého Katarína Oboňová.

Muži, který ve funkci mimo jiné užíval kokain, policie zajistila majetek v hodnotě 50 milionů korun. „Přestože svojí prací dosahoval nadstandardních příjmů, jeho touha po moci, majetku, okázalosti, luxusních věcech, nezkrotná sběratelská vášeň a nákladné koníčky, byly nepochybně impulsem k páchání trestné činnosti,“ uvedl soud.

Spolu s manželkou si podle soudu za posledních 23 let Vladimír Dbalý legálně vydělal maximálně 18 milionů korun čistého. „Z výše uvedeného je zřejmé, že obžalovaný 90 procent svého majetku nabyl z trestné činnosti,“ zjistil soud.

Soud vyčíslil některé věci, které byly Dbalému zabaveny. Šlo o investiční mince, hotovost přes 20 milionů korun, zlato nebo poštovní známky v ceně několika milionů korun.

Obžaloba se opírala mimo jiné o Dbalého pikantní deník. Někdejší nemocniční šéf se před soudem snažil prokázat, že nebyl při smyslech, když do „Director's Diary“ psal o úplatcích nebo užívání kokainu. Soud si na něj proto vyžádal i psychiatrický posudek.

Sepisování rozsudku, který má více než pět set stran, trvalo osmnáct měsíců. Právníci proto odhadují, že odvolací řízení v kauze u Vrchního soudu nezačne dříve než za rok.