Kvůli uzavřeným hranicím jsou drogy v Česku nedostatkovým zbožím. Roste zájem o metadon

Drogově závislí mají větší zájem o substituční léčbu (zdroj: ČT24)

Organizace, které pracují s drogově závislými, zaznamenávají větší zájem o substituční léčbu. S uzavřením hranic se totiž drogy staly nedostatkovým zbožím. Společnost Podané ruce upozorňuje, že lidí závislých na alkoholu a drogách bude přibývat a například pro uživatele pervitinu není léčba metadonem schválená.

Petr v minulosti užíval heroin, ze závislosti ho dostala substituční léčba. Kvůli nouzovému stavu ale přišel o brigádu a tím pádem o peníze nejen na bydlení, ale i na substituci, kterou mu předepisoval lékař. „Nemám na nájem ani na prášky, tak jsem šel zažádat o přijetí do metadonového programu,“ říká.

O metadonový program, který zdarma poskytuje například Společnost Podané ruce, je teď větší zájem než kdy jindy. Částečně se jedná o nové klienty, částečně o lidi, kteří nějakou dobu abstinovali. Kvůli ztrátě práce, delšímu pobytu doma a depresivním stavům se totiž k alkoholu a drogám vrací víc jejich bývalých uživatelů.

Drog je ale kvůli zavřeným hranicím v komunitě závislých nedostatek. „Abstinenční příznaky, to se nedá popsat, člověk nemůže normálně fungovat. S metadonem můžu chodit do práce a můžu se začlenit do společnosti. Nemusím chodit krást a můžu fungovat jako člověk,“ popsal Petr.

Metadon pro závislé na pervitinu zatím není

Jednoduché to v současné době nemají ani terénní pracovníci. Uživatelé drog totiž mají abstinenční příznaky nebo sahají po syntetických náhražkách. „Tím, že nejsou drogy na trhu, tak berou to, co seženou, což s sebou nese rizika,“ říká pracovník Prevent 99 Kamil Podzimek. 

Chybí nejen heroin, ale také pervitin, který se sice „vaří“ v Česku, ale uzavřené hranice zastavily dovoz léků s obsahem pseudoefedrynu, ze kterého se připravuje. Závislých na pervitinu je v Česku přes třicet tisíc.

Problém ale je, že substituční léčba u závislých na této droze není zatím schválená. „Lékařská společnost pro návykové nemoci podala žádost na Státní ústav pro kontrolu léčiv, abychom mohli takzvaně lege artis používat náhražky, preparáty, které už existují na českém trhu,“ řekl Jindřich Vobořil, ředitel organizace Podané ruce. Návrh je zatím ve stadiu schvalování.

  • Substituce („nahrazení“) je způsob léčby, kdy je užívání původní drogy nahrazeno lékařsky předepsaným užíváním látky s podobnými účinky a vlastnostmi, avšak s výrazně menšími riziky. Například užívání heroinu je nahrazeno metadonem. Substituční léčba je provázena psychoterapií a sociálním poradenstvím, což napomáhá klientovi se postupně zapojit do běžného života, řešit osobní problémy, sociální situaci.
  • V České republice existují specializovaná substituční centra, kde probíhá metadonová substituční léčba. Základními podmínkami pro vstup do metadonového programu bývají plnoletost, několik prokazatelných, neúspěšných pokusů o léčbu vedoucí k abstinenci. Metadovový program je pro klienty zdarma.
  • Metadon je syntetický opioid v lékařství užívaný jako analgetikum a pro léčbu závislosti na narkotikách. Po chemické stránce je nejjednodušším opioidem.
  • Ve spolupráci s lékařem lze zahájit substituci buprenorfinem (Subutex, Suboxone). Lékař ve spolupráci s klientem stanoví dávkování a postup léčby, klient léčbu Subutexem platí (lék nehradí zdravotní pojišťovny). 
  • Subutex neboli buprenorfin je syntetický opioid a podobně jako metadon je využíván k substituční terapii závislosti na opioidech.