Je to bolestná zkouška, ale dává příležitost ke sblížení, táhneme za jeden provaz, hodnotí kardinál Duka

Duka: Dnes prožíváme zkoušku, ale měli bychom být vděční (zdroj: ČT24)

Šíření nákazy koronavirem, první úmrtí v Česku a omezený pohyb na veřejnosti považuje pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka za bolestnou zkoušku. Česká společnost z ní zatím vychází podle něj dobře, lidé si pomáhají a rodiny mají možnost se stmelit. Duka to řekl v pořadu Interview ČT24.

Duka vnímá současnou situaci jako zkoušku, kterou chápe v kontextu velikonočního příběhu o utrpení Spasitele. „Lidské oběti jsou bolestné. Tato situace nám ukazuje jedno. Že nebudeme věčně mladí, věčně zdraví a že smrt je součástí lidského života,“ připustil. „Ale můžeme dnes zažít něco z toho, co prožíval Ježíš a jeho učedníci.“

Vyzdvihl také, že se společnost podle něj nyní spojila a táhne za jeden provaz, řada lidí navíc pomáhá ve svém okolí. „Měli bychom být vděční. Musíme si přiznat, že jsme obstáli dobře, že smrtnost této infekce je poměrně velmi nízká. A jako by ten vir měl úctu před dětstvím a mládím, takže ti, co jsou na začátku života, mají velikou naději do budoucna,“ zhodnotil Duka.

Současnou situaci vnímá i jako možnost se zklidnit a sblížit. „Věřím, že rodiny s dětmi mají jisté starosti, ale také to dává určitou možnost, aby se děti s rodiči mnohem lépe seznámili a naučili se lépe žít spolu. Celá společnost pochopila, že musíme táhnout za jeden provaz.“

„Nejvíc nebezpečné je v dnešní situaci podlehnout strachu a panice. Tím se snižuje i náš odpor a imunita,“ dodal Duka.

Poděkování zdravotníkům

Duka se ztotožňuje s výzvou papeže Františka, aby se kvůli obavám z nákazy nepřijímala tak „přísná pravidla, která by byla až drastická“. Odkázal se tím na nařízení platné v Itálii, kde lidé nemají navštěvovat umírající příbuzné v nemocnicích.

„Domnívám se, že díky postojům našeho týmu, který zodpovídá za bezpečnost ve státě, se tato možnost přítomnosti uvolňuje. Za to jsem nesmírně vděčný. A taky bych prosil, aby personál nemocnice myslel na tuto stránku,“ vyzval Duka k tomu, aby umírající měli po svém boku do poslední chvíle někoho dalšího. 

Druhým dechem ale pražský arcibiskup poděkoval zdravotníkům i záchranářům: „Je namístě jim poděkovat. Jak lékaři, zdravotní personál, tak záchranné složky riskují a můžeme na ně být hrdí. Je to úlitba hlavně ženám ve zdravotnictví, protože nesou tu největší zátěž této nemoci, i s vědomím, že mají doma rodinu.“

Kvůli obavám z šíření koronaviru se nekonají už několik týdnů společné mše, církev proto některé bohoslužby vysílá on-line. „Podle určitých ohlasů na Facebooku se ukazuje, že tyto mše sleduje výrazná část lidí, která se jinak bohoslužeb neúčastní,“ poukázal Duka. Nejen to podle něj odhaluje, že každý člověk čas od času potřebuje alespoň trochu duchovní podpory.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.