Velikonoce se ponesou v duchu policejních kontrol i chladného počasí

Praha - I letos řidiči během Velikonoc potkají policisty na silnicích častěji. Velikonoce jsou totiž z pohledu dopravních nehod nejrizikovějším obdobím roku. Policie proto už posiluje hlídky, pod největším dohledem budou především hlavní tahy od pátku do pondělí. Řidiči musí počítat také s hustším provozem, a to i pokud se vydají do Německa. Situaci na silnicích by mohlo komplikovat i počasí. Letošní svátky budou totiž převážně deštivé, doprovázet je bude sníh a vítr. Teploty budou dokonce nižší než o Vánocích, kdy místy dosáhly až 13 stupňů.

S Velikonocemi podle policie přichází nejrizikovější období na silnicích. Řidiči se během prodlouženého víkendu, kterému předcházejí ještě dva dny školních prázdnin, často vydávají na delší cesty za příbuznými, vyjíždí i takzvaní „sváteční řidiči“, motorkáři a cyklisté a do hry vstupuje také alkohol. Hustší provoz policie očekává v turistických rekreačních oblastech a na hlavních tazích. Na bezpečnost na silnicích proto dohlédne až 3 tisíce policistů.

Dopravu by podle policie mohl zkomplikovat nejen hustší provoz, ale i případné uzavírky nebo opravy na silních. Řidiči by měli počítat také s opravami dvou úseků dálnice D1, kde je omezený provoz. Policie proto doporučuje sledovat dopravní zpravodajství. Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha by si řidiči na cesty měli dát časovou rezervu a neměli by podléhat stresu. Pozor by si měli dát také na chodce a další účastníky provozu, kteří jsou v období Velikonoc častými viníky nehod.

Oběti dopravních nehod

Policisté se budou pomocí represivních i preventivních akcí snažit zvrátit zatím nepříznivý trend letošního roku. Za uplynulé tři měsíce zahynulo při dopravních nehodách 119 lidí, což je o tři více než v roce 2014, uvedl Lerch. Co se týká obětí dopravních nehod během Velikonoc, za poslední roky čísla klesají. Zatímco ještě v roce 2007 policie zaznamenala 13 obětí, loni zemřeli 4 lidé.

Oběti dopravních nehod o Velikonocích
Zdroj: ČT24

Na německých dálnicích hrozí zácpy

Na zvýšený provoz se musí připravit i řidiči, kteří o Velikonocích vyrazí do Německa. Podle německého autoklubu ADAC bude dopravní situace špatná především ve čtvrtek večer, v pátek dopoledne a v pondělí večer. Velký pátek je v Německu státním svátkem a mnoho rodin proto vyráží na prodloužený víkend. Hustá doprava se dá čekat ve všech německých spolkových zemích, zejména v okolí velkých měst.

Českým řidičům by mohly zkomplikovat plány zejména zácpy na dálnici A4 z Drážďan na západ, na dálnici A3 z Pasova do Norimberku a na dálnici A9 z Norimberku do Mnichova, které budou podle ADAC patřit k nejzatíženějším německým dopravním tepnám. S problémy je podle autoklubu nutné počítat také na obchvatech Berlína a Mnichova. Na dálnicích ve východní části Německa se však alespoň nekonají žádné opravy, které by mohly situaci ještě zhoršit. Řidičům osobních vozů by měl cestu ulehčit také zákaz jízdy kamionů. V pátek, v neděli a v pondělí během velikonočních svátků nesmí od 00:00 do 22:00 SELČ na německé silnice žádná vozidla o hmotnosti více než 7,5 tuny.

Německá dálnice
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

O Velikonocích bude chladněji než o Vánocích

Na bezpečnost na silnicích a nehodovost má podle Lercha velký vliv i počasí. Pokud velikonoční svátky připadají například až na konec dubna, nehodovost bývá vyšší. Pokud jsou Velikonoce dříve, je tomu naopak. Ve čtvrtek bude řidičům cestu komplikovat sníh, v nižších polohách déšť se sněhem. Teploty se budou pohybovat mezi 3 a 7 stupni. Bude foukat vítr, ale ne tak silný jako v předchozích dnech.

V dalších dnech se čeká proměnlivá oblačnost, východ republiky by se v pátek mohl dočkat i počasí bez přeháněk a sluníčka. Od západu ale postupně přijdou další srážky a neustanou ani během soboty. V neděli i v pondělí meteorologové očekávají proměnlivé počasí s přeháňkami a nepříjemným severním až severozápadním větrem, teploty se přes den budou pohybovat pouze mezi 4 a 8 stupni, v noci většinou kolem nuly. Oteplovat se začne až v průběhu příštího týdne a výrazněji až na jeho konci.

S přezutím na letní pneumatiky by měli řidiči počkat

Vedoucí oddělení bezpečnosti provozu BESIP na ministerstvu dopravy Martin Farář doporučil řidičům, aby počkali s přezutím zimních pneumatik na příznivější povětrnostní podmínky. Na druhou stranu varoval před tím, aby si lidé nechávali zimní pneumatiky i přes léto, kdy ztrácejí své vlastnosti. Například na rozpálené vozovce se výrazně prodlužuje jejich brzdná dráha a mohou být velmi nebezpečné.