Předávání informací o koronaviru trvá dlouho, tvrdí primátor. Opatření by se měla lépe koordinovat, dodává hejtman

Události, komentáře: Hrozí zákaz velkých akcí (zdroj: ČT24)

Komunikace mezi Bezpečnostní radou státu a kraji není podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dobrá. Oficiální předávání informací trvá příliš dlouho. Pověřený předseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) však upozornil, že existuje neformální informační kanál díky tomu, že se sám jednání rady účastní.  Zdůraznil však, že by se opatření související v současnosti s koronavirem měla napříč republikou lépe koordinovat. Běhounek a Hřib diskutovali o pozici krajů v koronavirovém dění v Událostech, komentářích.

Bezpečnostní rada státu, která zasedla poté, co se v Česku potvrdily první případy nákazy koronavirem způsobujícím nemoc COVID-19, doporučila přerušit letecké spojení do severní Itálie nebo nevpustit diváky na nadcházející biatlonové závody na Vysočině.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba se to ale krajské bezpečnostní rady – potažmo bezpečnostní rada Prahy – oficiálně vůbec nedozvěděly. „Jediné, co jsme se dozvěděli, bylo, že zápis z pondělka bude v pátek,“ poukázal Hřib. Míní přitom, že kraje jsou samy o sobě schopné situaci řešit. „Nevidím problém v tom, že bychom neměli nástroje. My nemáme informace okamžitě jiným kanálem, než že se podíváme na tiskovku pana ministra zdravotnictví nebo pana premiéra,“ poznamenal Zdeněk Hřib.

Pověřený předseda Asociace krajů Jiří Běhounek zdůraznil, že se zasedání Bezpečnostní rady státu zúčastnil a kolegy hejtmany včetně pražského primátora informoval, to ale považuje Hřib pouze za doplňkový kanál. „Očekávali jsme, že informace budou okamžitě propadávat z Bezpečnostní rady státu na Bezpečnostní radu kraje,“ řekl.

Vláda, respektive bezpečnostní rada, čelila v úterý v Poslanecké sněmovně kritice kvůli tomu, že na biatlon lidé nebudou moci jít, ale jiné hromadné akce se neruší. Podle Jiřího Běhounka, který je hejtmanem Vysočiny, jež biatlonové závody hostí – a kam tedy nepřijedou desetitisíce diváků – dal najevo, že ze situace není nadšený, rozhodnutí Bezpečnostní rady státu však hájil.

Situace byla podle něj komplikovaná v tom, že bylo příliš málo času na přípravu jiných opatření. „Rozhodlo především to, že byl na stole seznam zahraničních účastníků, kteří si zakoupili vstupenky. (…) Bezpečnostní rada státu měla obavu, že kdyby zahraniční účastníci přijeli a nebyli vyšetřeni, tak by se pak v návštěvnosti 30 tisíc návštěvníků denně nedalo dohledat množství kontaktů,“ přiblížil Běhounek, jak rada rozhodovala.

Šéf Asociace krajů by přitom ocenil, kdyby byla lokální opatření lépe koordinována. „My můžeme vyhlásit stav nebezpečí, ale podle mého soudu to může být koordinováno se státem,“ řekl.

Zda zůstanou biatlonové závody jedinou velkou akcí v Česku, která se kvůli obavě z šíření nemoci COVID-19 neuskuteční, se teprve ukáže. V neděli by se například mělo v Praze odehrát fotbalové utkání Slavia – Sparta. „Budeme respektovat rozhodnutí, které vydá státní hygienická služba, potažmo související orgány,“ avizoval primátor hlavního města.

Dodal však, že sám zatím není nakloněn zrušení zápasu. „V tuto chvíli to nevidím jako smysluplné opatření. Na druhou stranu je třeba uvědomit si, že se to může změnit v řádu dnů,“ uzavřel.