Na ministerstvu obrany končí další náměstek pro vyzbrojování. Premiér ho zkritizoval kvůli radarům

REPORTÁŽ: Filip Říha skončil na pozici náměstka ministra obrany pro vyzbrojování (zdroj: ČT24)

Po kritice, které čelí ministerstvo obrany kvůli zakázce na radary i jiným nákupům, rezignoval náměstek pro vyzbrojování Filip Říha. Ve funkci byl jen rok a měsíc, i jeho předchůdce přitom podle premiéra Andreje Babiše (ANO) skončil kvůli radarům. Na Říhův odchod upozornily Lidovky.cz. Sekci vyzbrojování prozatím povede ředitel odboru řízení a podpory Lubor Koudelka.

Radary Vera NG měly podle toho, co řekl loni ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vládě, vyjít na 780 milionů, ale nakonec za ně stát zaplatí půl druhé miliardy. Rušičky, které měly (podle materiálu ze sněmovního branného výboru) stát 960 milionů, přišly nakonec také bezmála na půl druhé miliardy, jak v úterý upozornil Český rozhlas. A vládní letka nemá místo malého letounu, který by nahradil dožívající Jaky-40, nic. Zakázku ministerstvo na počátku února zrušilo.

Za této situace z ministerstva odchází muž, pod kterého plánované nákupy spadaly. Odmítl přitom, že by učinil zásadní chybu, připustil pouze „nějakou svou odpovědnost za komunikaci“. „Zakázka nebo dvě zakázky, které byly v mediích zmiňované, jsou podle zákona, jsou v pořádku. Za tím si stojím. Žádná pravidla jsme neporušili,“ řekl Filip Říha České televizi. Lidovkám.cz sdělil, že především cítil mediální tlak. „Zanechával pachuť i na resortu obrany. To nebylo schůdné,“ uvedl.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek však dal náměstkův odchod do jednoznačné souvislosti se zmíněnými zakázkami. „Týká se to několika medializovaných zakázek z poslední doby, které sice jsou z našeho pohledu v pořádku, ale došlo k chybě při stanovení odhadované ceny. Byla výrazně nižší než skutečná,“ shrnul.

Samotný ministr Lubomír Metnar později řekl, že považuje Říhovu rezignaci za logické vyústění chyb, které se týkají zakázky na nákup pasivních sledovacích systémů. „Pan náměstek Říha chybu neudělal, ale bohužel ji neodhalil a ta kontrolní činnost měla na tuto chybu vliv,“ řekl Metnar, který se v Bruselu účastní jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance.

Babiš: Hloupý úředník, který nepřemýšlel

Rezignaci náměstka pro vyzbrojování předcházela kritika ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli nákupu radarů. Ten v sobotu na sociální síti napsal, že „chybou tohoto nákupu není prodražení, ale hloupý úředník, který nepřemýšlel, a pan ministr si to nepohlídal“.

Říha ovšem není prvním náměstkem pro vyzbrojování, který končí v souvislosti s radary. Loni v lednu odešel jeho předchůdce Daniel Koštoval. V té době nebylo zřejmé, jaký je důvod. Nyní premiér uvedl, že jej ministr Metnar vyhodil kvůli zakázce na radary, a to „ještě předtím, než si toho všimla média“.

Výzva k odchodu Filipa Říhy zazněla podle deníku Právo také na úterním jednání poslaneckého klubu ANO, kam Lubomír Metnar přišel zakázku na radary vysvětlovat. Poslanci jej kritizovali za špatnou komunikaci se sekcí vyzbrojování a vyzvali ho, aby buď sjednal nápravu u Říhy, nebo řešil věc personálně.

Místopředseda branného výboru Poslanecké sněmovny Josef Hájek (ANO) přičítá právě končícímu náměstkovi odpovědnost za radary i nákup rušiček. „Mediálně to nevyznělo zcela dobře, protože pan náměstek a jeho pracující vycházeli z údajů, které byly pět let staré,“ řekl.

U některých politiků ale nalezl Filip Říha i zastání. Předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS) ocenila, že se v jeho éře podařilo dokončit několik důležitých zakázek, například nákup nových víceúčelových a bojových vrtulníků nebo radarů MADR. To ostatně ocenil i Josef Hájek.

Černochová ujistila, že Říhův odchod členové výboru nepožadovali. „My jsme na výboru pro obranu k žádným personálním změnám pana ministra nevyzývali. Jenom jsme vyjádřili nespokojenost s komunikací,“ poznamenala předsedkyně branného výboru.

Členka výboru a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) vyzdvihla Říhu jako dobrého právníka, „který se snažil zlepšit náročný akviziční proces na ministerstvu obrany“. Odpovědnost za problém s nákupem radarů Vera NG podle ní leží na ministrovi. „Budeme doufat, že odchod pana náměstka nebude mít vliv na rozjeté akvizice na ministerstvu obrany a pan ministr se jimi bude více osobně zabývat,“ dodala.

Úkol pro Koudelku

Sekci vyzbrojování na ministerstvu obrany prozatím povede Lubor Koudelka, který na ministerstvu nastálo působí na jiné pozici. Úřad zatím připraví výběrové řízení na trvalé obsazení pozice uvolněné Filipem Říhou. „Úkolem nového náměstka bude dohled nad probíhajícími a připravovanými zakázkami, ale i zlepšení externí komunikace, zejména s členy sněmovního výboru pro obranu,“ uvedl Lubomír Metnar.

Metnar musel zakázku na radary opakovaně vysvětlovat. Kritici ministerstvu vyčítají nejen to, že stát za pasivní radary Vera NG zaplatí dvakrát více, než kolik řekl ministr obrany loni vládě, ale i to, že Severoatlantická aliance, která si very pořídila též, za ně zaplatila 433 milionů korun bez DPH (Česko zaplatí 1,5 miliardy s DPH, bez daně 1,245 miliardy).

Podle ministerstva obrany má ale NATO odlišný systém, podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty jsou alianční radary schopné sledovat pouze situaci ve vzduchu, zatímco česká armáda chce systém, který může být bojově nasazen ve vzduchu, na moři i na zemi.

Rozdíl mezi cenou oznámenou vládě a konečnou částkou potom vysvětloval Lubomír Metnar chybou úředníků – částka prezentovaná kabinetu vycházela ze starého průzkumu a neodpovídala reálné ceně.

Výslednou hodnotu zakázky ministerstvo opakovaně hájí tím, že ji ověřil nezávislý znalecký posudek, podle kterého je v čase a místě obvyklá. Vypracoval ho ústav CETAG.