Není v silách jednotlivce, aby to bez systémových změn zvládl, vyjádřil se k Havlíčkově dvojroli Kováčik

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Působení Karla Havlíčka (za ANO) na dvou ministerstvech je přijatelné jen jako dočasné řešení, řekl v Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Není totiž podle něj v silách jednoho člověka, aby tyto dva zásadní resorty zvládl. Případné dlouhodobé sloučení ministerstva dopravy a restortu průmyslu a obchodu by bylo nutné detailně připravit, domnívá se.

Nedávno se ujal funkce ministra dopravy současný šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ten v úterý poslancům vysvětloval, jak hodlá dva úřady zvládat.

To, aby Havlíček stál v čele dvou ministerstev, je podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika možné jen jako dočasné řešení. Natrvalo by „dvojministrem“ zůstávat neměl, domnívá se poslanec.

Klíčové záležitosti v obou resortech jsou podle Kováčika velmi rozdílné. „Nám vadí to, že by jeden člověk mohl na těch širokých tématech narazit,“ řekl s tím, že několik měsíců takové vedení obou ministerstev zvládnutelné je. „Pak by ho to mohlo ,utavit' natolik, že by někde udělal zásadní opomenutí nebo chybu,“ dodal Kováčik. 

Komunisté si podle něj nadále myslí, že by bylo dobře, kdyby premiér Andrej Babiš (ANO) našel člověka, který by Havlíčkovi pomohl. „Domnívám se, že dříve nebo později sám pan premiér dojde k závěru, že je přece jenom třeba ty dvě zásadní věci rozdělit,“ poznamenal. 

Trvalé sloučení resortů pouze po detailní přípravě

Něco jiného by ovšem bylo, kdyby se spojení daných resortů systémově připravilo. „Například pro příští volební období je docela možné, že se zpátky vrátí průmysl a obchod a doprava do jednoho ministerstva,“ řekl Kováčik. „Ale bude to potřeba detailně připravit strukturálně, systémově a také personálně,“ dodal.

„Není v silách jednoho člověka, aby ty dvě věci bez systémových změn úřadu zvládl,“ zopakoval Kováčik. 

Kvůli Babišově plánu nechat Havlíčka v čele dvou ministerstev ještě nedávno komunisté – kteří současnou vládu podporují  – volali po dohodovacím řízení.

„My pravidelně co půl roku vyhodnocujeme toleranční dohodu s hnutím ANO, takže při příštím jednání se samozřejmě budeme věnovat i tomuto tématu,“ vyjádřil se k této záležitosti Kováčik s tím, že příští takové jednání se uskuteční do letních prázdnin. 

„Pokud bude pan premiér trvat na svém, tak se budeme snažit, aby tu věc nějakým způsobem obměnil,“ dodal Kováčik. Zda je ve hře i otázka konce komunistické tolerance vlády, podle svých slov poslanec v současnosti neví. 

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.