Brigádní generál František Moravec se vrátí domů. V létě má spočinout v rodné Čáslavi

Události: Brigádní generál František Moravec má v létě spočinout v rodné Čáslavi (zdroj: ČT24)

Rodina brigádního generála Františka Moravce chce letos převézt jeho ostatky ze Spojených států do rodné Čáslavi. Legionář Moravec vedl před nacistickou okupací československé zpravodajce, v Londýně pak pracoval pro exilovou vládu a řídil mimo jiné výsadky parašutistů do protektorátu.

Do finální části příprav převozu ostatků generála Moravce do rodné Čáslavi zbývá už jen málo. Potřeba je dořešit pouhé dva úřední detaily na americké straně. V Čáslavi to řekla jeho vnučka Anita Moravec Gard. „Jsme všichni zajedno to uskutečnit. Převézt ho na místo, kde bude uctíván a mít respekt, který si zaslouží,“ zdůraznila.

Náklady uhradí jen rodina, jak si sama přeje. Na české straně s ní spolupracuje čáslavská radnice a vojenské zpravodajství. 

„Byl to člověk nesmírně odvážný, statečný, zásadový, pevný, s láskou k vlasti. Bude pro nás pocta, pokud zde jeho ostatky budou uloženy,“ uvedl starosta Čáslavi Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

Radnice počítá s termínem převozu letos v červenci. Urnu pak uloží v kolumbáriu na čáslavském hřbitově.

Husarský kousek dvanáct hodin před okupací

František Moravec byl před druhou světovou válkou i během ní šéfem zpravodajské služby. Do Velké Británie uprchnul s deseti kolegy a tajnými kontakty jen dvanáct hodin před okupací.

„To, že byl schopen téměř hollywoodským způsobem zachránit to nejcennější, co československá zpravodajská služba měla, odvézt to do Londýna a potom s úspěchem používat ve prospěch exilové vlády a našeho domácího odboje – to byl husarský kousek,“ vyzdvihl armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.

František Moravec byl blízkým spolupracovníkem prezidenta Beneše. Řídil operaci Anthropoid – atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po únoru 1948 emigroval a pracoval pro americkou rozvědku.

Zemřel ve Washingtonu v roce 1966. V jeho peněžence tehdy našli lístek s česky psanou básní, vyznáním rodné Čáslavi, kam se nyní vrátí. 

Báseň z peněženky brigádního generála Františka Moravce
Zdroj: ČT24/U Benešů na zahradě (1999)/režie P. Vantuch