Strach z koronaviru vychází hlavně z nevědomosti. Nevíme, co bude dál, říká lékařka z Bulovky

Lékařka Kristýna Herrmannová o šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Strach z epidemie koronaviru, který se objevil v čínském Wu-chanu, odkud se šíří do světa, pramení hlavně z nevědomosti. V Interview ČT24 to uvedla lékařka Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. „Nevíme, co se bude dál dít, jak se ten virus bude dál chovat,“ upozornila.

Nákaza novou formou koronaviru se již dostala i do Evropy, virus je už i v sousedním Německu. Není tedy možné vyloučit, že se nemoc dostane také do České republiky. Zatím se v Česku objevilo zhruba padesát podezření na koronavirus, ale žádné se nepotvrdilo.

Pět Čechů, kteří byli evakuováni z čínské oblasti Wu-chan, kde se nákaza objevila, je v současnosti v karanténě právě v pražské Nemocnici Na Bulovce. „Všichni jsou zdraví, mají se dobře, žádný z nich nevykazuje žádné příznaky onemocnění, to znamená, že jediné, co je omezuje, je to, že jsou u nás v tuto chvíli v karanténě,“ říká lékařka Kristýna Herrmannová.

„Všichni z nich chápou, že je důležité, aby v té karanténě zůstali, nikdo z nich s tím neměl žádný problém,“ doplnila Herrmannová.

Naplánovaná karanténa trvá celkem dva týdny. „V tuto chvíli to vypadá, že zatím nejdelší čas od setkání s tím virem po nákazu byl asi 11,5 dne, to znamená, že 14 dní by mělo opravdu stačit,“ podotýká lékařka.

„Strach vyplývá z toho, že nevíme“

Celosvětově je lidí nakažených koronavirem už přes 31 tisíc, počet obětí překročil 630, drtivá většina v Číně. „To, že nakažených přibývá, je velmi podobné nějakému normálnímu respiračnímu viru, který se šíří populací. Lidí, kteří zemřeli na ten virus, zase není tolik, což je v podstatě dobrá zpráva. To znamená, že nakažení se zvyšují exponenciálně, ale ti, co tu nemoc nepřežijí, nikoliv,“ komentuje to Herrmannová.

Ani nakažlivost nevybočuje z podobných virových onemocnění. „Stejně jako když si teď vezmete chřipkový virus a počítal byste míru nakažlivosti, tak budete možná i na vyšších číslech,“ upozorňuje lékařka.

Strach spojený s koronavirem podle ní proto pramení hlavně z nejistoty. „V tuto chvíli, myslím, ten strach vyplývá hlavně z toho, že nevíme. Nevíme, co se bude dál dít, jak se ten virus bude dál chovat, nakolik se z Číny rozšíří po celém světě, nebo nerozšíří. Mám pocit, že spíše ta nevědomost v nás vyvolává strach než realita toho samotného viru,“ zdůraznila.

Podle Herrmannové v současnosti nelze odhadnout, jak dlouho se bude nemoc šířit nebo kdy bude epidemie kulminovat. „V tuto chvíli se jedná o úplně nový virus, o kterém nemáme všechny možné dostupné informace. Můžeme to nějakým způsobem odhadovat, ale říci, že přesně víme, jak se to bude chovat, nejsme schopni,“ uzavírá lékařka.