Leden si podává ruku s únorem… a teploty překročily patnáct stupňů

Přelom ledna a února má podle kalendářů patřit vrcholící zimě, Česku ale v pátek přinesl nebývale vysoké teploty, které na některých místech vystoupaly až nad patnáct stupňů Celsia. Pokoření stávajících rekordů eviduje polovina dlouhodobě měřicích meteorologických stanic, pražské Klementinum nevyjímaje.

Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Kopistech na Mostecku, kde bylo 15,5 stupně Celsia. O tři desetiny stupně nižší teplotu zaznamenali v Doksanech na Litoměřicku a 15,1 stupně bylo v Žatci. Rovných 15 stupňů dnes měli v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi.

Teplotní rekordy pro 31. leden padly na 74 ze 155 stanic měřících alespoň třicet let a na třech stanicích měřících 100 a více let. Nový zaznamenali i v pražském Klementinum, kde bylo 14,5 stupně, přičemž předchozí maximum z roku 2002 bylo o jeden stupeň nižší.

Teplo se čeká i v sobotu

Za vysokými pátečními hodnotami stojí teplý vzduch, který nad české území začal proudit v noci ze čtvrtka, a vysoké teploty způsobil už ráno. Denní maxima pak odpovídaly spíš začátku dubna než vrcholící zimě.

Podobný ráz počasí očekávají meteorologové i v sobotu, a znovu by mohly padat rekordy. V noci může být až deset stupňů a maxima přes den by se mohla pohybovat mezi deseti a čtrnácti stupni, přičemž i na horách má být kolem sedmi. Sobotní obloha se čeká oblačná nebo zatažená a s deštěm a bez přílišné změny by mělo být nebe i v neděli.

Teplotní výhled pro sobotu
Zdroj: ČT

Pro poslední den tohoto týdne ale meteorologové předvídají i dílčí ochlazení s teplotami mezi sedmi a jedenácti stupni a k nižším teplotám má počasí vracet taky v prvních dnech nového pracovního týdne; ve středu tak denní maxima vystoupají nanejvýš k pěti stupňům.

Noc na středu je také časem, kdy by se mohlo objevit sněžení, a to i v nížinách (na horách může sněžit už v neděli i v první polovině nového týdne). Pro lyžaře se ale nejedná o zcela pozitivní zprávu, protože – jak připomíná meteorolog ČT Michal Žák – ochlazení bude pouze přechodné.

„Koncem týdne k nám totiž začne proudit teplý vzduch hlavně ve vyšších vrstvách od jihozápadu, což znamená oteplování, hlavně v Čechách,“ dodává. Od čtvrtka mají teploty zase zvolna stoupat, a to až k devíti stupňům. V noci ale zůstanou pod nulou.

Očekávané průměrné denní teploty v nadcházejícím týdnu
Zdroj: ČT