Dotace na vodu pro obce končí. Peníze půjdou na vodovody i zachycení dešťovky

Obce měly poslední šanci získat peníze na vodovody a kanalizace. V pátek končí dotační výzva od ministerstva životního prostředí, žádosti do ní mohli starostové posílat od začátku listopadu. Pomoct v boji se suchem a zlepšit kvalitu vody má i program Velká Dešťovka, který skončil v polovině ledna. Nové kolo žádostí ale začíná už v pondělí.

Kvalita vody v Kojátkách u Vyškova je kolísavá. Mění se v závislosti na poloze domů, ročním období nebo množství srážek. Někde voda je, jinde ne, někde ve velmi špatné kvalitě a v poslední době jí ubývá. Problém je také její složení. Laboratorní testy odhalily nadměrné množství železa i manganu.

Voda tak místním, pokud nemají prázdné studny, ničí umyvadla, prádlo a spotřebiče. V boji se suchem a s nekvalitní vodou má pomoct nový vodovod. Obce měly možnost žádat o dotace do konce ledna. Starostka Lenka Dolejší (Doma v Kojátkách) už potřebné dokumenty odeslala, bez ministerské pomoci by 25 milionů dohromady nedala.

„Nechali jsme to zadat firmě. Bylo to docela náročné v shromažďování podkladů, dokladů, protokolů,“ popsala Dolejší. Stavět by se mělo začít v září, hotovo by mělo být za dva roky.

O vyhlašování další výzvy bude Státní fond životního prostředí teprve rozhodovat podle výsledků té stávající, která v pátek skončila. Fond aktuálně eviduje v celé České republice 150 přijatých žádostí o dotace v celkové výši 4,3 miliardy korun. Celkem byly k dispozici 2,5 miliardy, poptávka tak převýšila nabídku.

Skončil i program na sběr dešťové vody

Státní fond životního prostředí teď vyhodnocuje i žádosti podané v další čerstvě skončené výzvě, takzvané Velké Dešťovce. Peníze pomohly proměnit třeba náves v Bratčicích na Brněnsku. Přestavěli tam běžnou protipožární nádrž, ve které bylo kvůli zanesení bahnem jen asi deset centimetrů vody.

Teď se v ní shromažďuje dešťová voda. Díky využití na zálivku přináší užitek. Díky tvaru zase útočiště různým organismům a zároveň kus přírody přímo uprostřed vesnice.

„Je tady vysazených 39 stromů, asi 250 keřů a šest tisíc trvalek. Založen byl nový trávník, uprostřed lávky je kvetoucí louka,“ přiblížil starosta Jan Buršík (Volba pro obec). Náklady na přeměnu dosáhly zhruba deset milionů korun. Dotace pokryla ani ne polovinu.

Z celého Česka přišla víc než stovka žádostí s požadavkem za zhruba 500 milionů korun. Obce, které nestihly projekty dokončit, mají ještě šanci. Nová výzva se otevře v pondělí.