Antimonopolní úřad zamítl stížnosti firmy Kapsch, výběr mýta může dál kontrolovat CGI

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tedy může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch zvažuje žalobu ke krajskému soudu.

Společnost Kapsch byla neúspěšným účastníkem v tendru. Vítězná CGI kontrolovala výběr mýta v předchozím mikrovlnném systému a v současnosti roli supervizora výběru mýta vykonává na základě dodatku smlouvy s ŘSD. Vyhrála s nabídkou 210 milionů korun na dobu deseti let, Kapsch požadoval o 85 milionů více.

Kapsch si u antimonopolního úřadu stěžoval, že zakázku ušilo ŘSD na míru uchazeči, který už mýto kontroloval, tedy společnosti CGI. Rafaj ale v odůvodnění svého rozhodnutí označil důvody, kterými zadavatel obhajoval pravidla tendru jako „dostatečně racionální, logické a přiměřené s ohledem na charakter veřejné zakázky a oprávněné potřeby zadavatele“.

Kapsch zvažuje žalobu

Podle neúspěšného uchazeče je verdikt ÚOHS výsledkem chaotického a nekompetentního rozhodování úřadu. „Intenzivně proto zvažujeme, že v nejbližších dnech proti rozhodování ÚOHS podáme žalobu ke Krajskému soudu v Brně,“ avizoval mluvčí Kapsche David Šimoník.

Rozhodování antimonopolního úřadu podle něj nelze brát vážně. „Jen v mýtné kauze předvedli za poslední roky několik názorových veletočů, takže je nezbytné počkat na rozhodnutí nezávislých soudů,“ tvrdí.

Nezávislý auditor vykonává expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření pak následně stanovuje účinnost mýtného systému, v jehož rámci se vybere zhruba miliarda korun měsíčně.

Odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík se v minulých měsících snažil jako auditora dosadit bez výběrového řízení státní firmu Cendis. Měla se stát supervizorem v případě, že by byla soutěž zrušena, do doby, než by stát vybral auditora v nové soutěži.

Od 1. ledna funguje výběr mýta prostřednictvím satelitní technologie. Provozuje jej konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll, které zvítězilo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Tendr vyhrálo loni. Systém nahradil dosavadní mikrovlnnou technologii firmy Kapsch.