Senát navrhne vyhlášení státního smutku za zesnulého Kuberu

UDÁLOSTI: Nového předsedu si senátoři zvolí až po Kuberově pohřbu (zdroj: ČT24)

Horní komora českého parlamentu pošle vládě návrh, aby za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu vyhlásila státní smutek. Termín hledání jeho nástupce ani poslední rozloučení zatím nebyly určeny. Oznámil to první místopředseda horní komory Jiří Růžička (za TOP 09 + STAN).

Senát podle Růžičky nemůže vyhlásit státní smutek, ale připravil k tomu návrh. „Podporujeme, aby byl vyhlášen státní smutek, a věříme, že nám vláda vyhoví,“ dodal předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci Senátu jednat v úterý odpoledne se zástupci vlády i Hradu. „Dali jsme přednost tomu, co si přeje rodina. Ta si přeje, aby rozloučení bylo v co nejužším rodinném kruhu a my to budeme respektovat,“ uvedl Růžička s tím, že nepůjde o státní pohřeb.

„Pokud si rodina nebude přát, aby to stát organizoval, tak to budeme respektovat. Ale myslím, že by si to určitě pan Kubera zasloužil, aby stát to organizoval. Ale budeme respektovat přání rodiny, nechci tady nikomu něco vnucovat,“ doplnil k tomu později premiér Andrej Babiš (ANO).

Růžička uvedl, že senátoři nebudou nyní hledat náhradu za Jaroslava Kuberu, který vedl horní komoru. „Dohodli, že politická jednání o vedení Senátu zatím nebudeme vůbec zahajovat. Do doby, než skončí pietní rozloučení s Jaroslavem Kuberou, nebudeme ani říkat, co vše bereme do úvahy,“ doplnil. Do doby, než si Senát zvolí nové vedení, zastoupí Kuberu právě on.

„Myslíme si, že zajistit důstojné rozloučení s Jaroslavem Kuberou je na prvním místě, vše ostatní musí počkat,“ dodal Vystrčil.

Růžička: Budeme respektovat přání rodiny Jaroslava Kubery (zdroj: ČT24)

Lavička s popelníkem na počest Kubery, navrhl Vystrčil

Vystrčil na jednání organizačního výboru navrhl, aby ve Valdštejnském paláci na počest zesnulého Kubery vznikla lavička s popelníkem. „Protože si myslím, že by si to přál, zasmál by se tomu a jsem přesvědčen, že si to zaslouží,“ řekl. 

Vystrčil a šéf Kuberova sekretariátu navštíví rodinu zesnulého ve středu. 

Poslanci v úterý uctili před zahájením první letošní schůze Kuberovu památku minutou ticha. 

Kubera, který zemřel v pondělí ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost. Byl znám i svými provokativními či kontroverzními výroky. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic. Senátorem byl dvě desetiletí. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.