Za průtahy dostal soudce Kydalka trest. „Od soudce lze žádat víc než od běžného zaměstnance,“ zaznělo

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil pražskému soudci Kamilu Kydalkovi plat o deset procent na jeden rok. Dopustil se průtahů v deseti trestních spisech. Postih je mírnější, než navrhovala kárná žaloba, protože ne všechny průtahy lze klást plně za vinu Kydalkovi.

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra v kárné žalobě tvrdil, že má soudce Kamil Kydalka průtahy v sedmnácti spisech, a navrhoval mu snížení platu o třicet procent na dva roky.

Soudce Kydalka při projednávání žaloby, které se konalo v Praze, jakékoli pochybení nebo protizákonný postup odmítal. Uznal, že řešení některých případů trvá déle, než by mělo, zdravotní stav mu prý ale nedovolil jednání nařídit. „V roce 2008 jsem měl cévní mozkovou příhodu, protože jsem soudil i v horečkách. Od té doby se hlídám a nemocenskou neodbývám,“ řekl loni při projednávání kárné žaloby Kydalka.

Podle předsedy kárného senátu Karla Šimky není soudce běžný zaměstnanec, ale ústavní činitel s vyšší odpovědností. I když je nemocný, má se v určité míře snažit, aby svěřené kauzy, byť nějakou zpomalenou a jednodušší formou, postupovaly vpřed. „Od soudce lze žádat víc než od běžného zaměstnance,“ zdůraznil předseda kárného senátu Karel Šimka.

Zároveň vyčetl vedení Městského soudu v Praze, že situaci dlouho neřešilo a nehledalo možnost, jak soudci pomoci. V sedmi případech podle kárného senátu za průtahy soudce nemohl, proto mu dal nižší postih. Některé kauzy převzali jiní soudci. „U dalších, s pokročilým dokazováním, by ale změna soudce prakticky znamenala opakování procesu a mnohaleté zdržení,“ řekl Libor Vávra, který doufá, že se soudce Kydalka dá zdravotně do pořádku a bude pracovat jako dříve.

Podle předsedy kárného senátu je a na soudci Kydalkovi vidět únava, případně „záblesky rezignace“. Na druhou stranu ale kritizoval nedostatečnou míru jeho sebereflexe a některé pyšně a nepřiměřeně působící výroky. Vyhlášení nálezu se Kamil Kydalka nezúčastnil. Jeho manželka novinářům řekla, že obětoval justici zdraví a že nedovolí, aby nyní ve svém stavu musel na nemocenské pracovat.

Kárný senát rozhodoval o Kydalkovi už třikrát

Kamil Kydalka už v minulosti čelil dvěma kárným řízením. Za výroky o okolnostech amnestijního rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause mu kárný senát uložil důtku. V roce 2015 ho uznal vinným kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v obci u Prahy. Kamil Kydalka tehdy vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a neúspěšně se obrátil na Ústavní soud.

Proviněním naopak podle kárného senátu nebylo to, že Kydalka údajně mezi čtyřma očima mimo kamery řekl reportérce Sabině Slonkové konkrétní jméno možného objednatele a zmínil také částku tři sta milionů korun. Slonková pak nějaké jméno v reportáži vyslovila, avšak bylo „vypípané“. Z průběhu vleklého kárného řízení vyplynulo, že mohlo jít o jméno podnikatele Pavla Tykače, které zaznělo také přímo ve výroku rozhodnutí kárného senátu.

Do vězení poslal například šéfa H-Systemu

Ačkoliv kárný senát rozhodoval o Kydalkovi už potřetí, neuvažoval o jeho odvolání z funkce. Zdůraznil Kydalkovy zásluhy o justici. Do vězení poslal Petra Smetku, šéfa vytunelovaného H-Systému. Zabýval se také kauzou takzvaných vlčích dětí, případem CS Fondů nebo kauzou bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. „V minulosti byl symbolem spravedlivého soudce,“ řekl Karel Šimka. Připomněl ale také, že nemůže-li soudce ze zdravotních důvodů dlouhodobě vykonávat svou funkci, lze rozhodnout o jeho nezpůsobilosti.